25 d’Abril: l’esquerra independentista crida a unir les lluites per construir el futur

“Per recuperar el nostre passat, canviar el nostre present i guanyar el nostre futur com a poble”. Amb aquesta declaració d’intencions l’esquerra independentista es proposa eixir al carrer demà, dissabte 25 d’abril, Diada nacional dels Països Catalans.

Les organitzacions Arran, Sepc, Endavant, COS, CUP i Alerta Solidària porten temps amb els preparatius, tant dels actes previs a la Diada com, sobretot, de la manifestació i de l’acte polític, que, com l’any passat, tindrà un perfil propi, diferenciat de la cloenda de la convocatòria d’ACPV.

Com explica Marta M., membre d’Arran i de la comissió organitzadora, la Diada d’enguany s’ha pensat en una doble vessant: d’una banda, “transmetre i visibilitzar el nexe de totes aquelles lluites activades al nostre territori (des de tots els punts/espais de contra poder) i d’aquesta manera promoure aquesta perspectiva discursiva així com la necessitat d’unió i solidaritat entre totes aquestes lluites per a repercutir en la transformació real”. I,  d’altra banda, per donar a conèixer la feina que des de les organitzacions de l’esquerra independentista s’està fent en molts d’aquest àmbits. És per això que enguany s’ha fet un esforç especial en la difusió de la Diada, amb cartells temàtics per a cadascuna de les lluites que volen que estiguen present: des de l’internacionalisme a la lluita contra l’homofòbia, passant per la defensa de la terra o de la llengua.

Segons Marta, la Diada s’ha buidat any rere anys de totes les lluites que hi ha en marxa en la nostra societat, per acabar convertint-se en quasi bé una processó. La voluntat d’enguany és trencar amb aquesta dinàmica i establir un canvi de plantejament que vaja més enllà de la Diada: “visibilitzar totes les lluites, participar-hi i fer-hi front de manera unitària; la Diada hauria de repercutir en la nostra praxis política a partir de ja”.

D’altra banda, les previsions per a demà són d’una major afluència que en anys anteriors. La proximitat de les cites electorals fa que gran part del món associatiu al voltant dels partits polítics s’hi haja implicat més. Però, per part de l’esquerra independentista també s’ha fet un esforç per motivar la militància i per engrescar a la participació en clau combativa i anticapitalista. Bona mostra n’és l’acte polític que s’ha preparar per a la cloenda de la manifestació. Hi participaran Laia Estrada (militant de la CUP del Camp de Tarragona) que parlara de lluita per la sanitat publica, Josep Garganté que parlarà del sindicalisme i la lluita obrera i Màrius Fullana, que exposarà l’experiència municipalista a Burjassot. Per últim, Maria Josep Martínez, membre d’Alerta Solidària farà la lectura del manifest unitari. Hi haurà també actuacions musicals i cultura popular.

Un debat sobre sobiranies per presentar la Diada

El dijous 23 d’abril, l’esquerra independentista va organitzar una xerrada-debat al voltant del concepte sobirania i els diferents aspectes que el conformen. Hi van participar Josep Villarroya, membre d’Endavant i professor de secundària, Isabel Vallet, diputada per la CUP-AE al Parlament principatí i Josep Garganté, membre de la COS i de la CGT i treballador de la TMB de Barcelona. Tots tres ajudaren a omplir de contingut el terme, d’avant d’una sala plena al CSB Terra de Benimaclet. En la seua intervenció, Isabel Vallet va concloure que la lluita de l’esquerra independentista era la de la construcció del socialisme, i aquest era en última instància el sentit d’unir lluites i reclamar sobiranies.

Convocatòria d’ACPV

Acció Cultural del País Valencià ha fet un esforç de mobilització especial per a la Diada d’enguany, esperonat pel clima pre-electoral que envolta la Diada. Segons aquesta entitat, la Diada “marcarà l’inici del futur que permetrà al País Valencià eixir de la crisi econòmica i social, posar fi a la discriminació lingüística i cultural, i recuperar la nostra dignitat com a poble”, perquè, asseguren, “s’obre una etapa marcada pel diàleg i el consens, amb esperit positiu, que ens permetrà dissenyar entre tots una via de recuperació com a país i com a societat.”

Des d’Acció Cultural s’han impulsat diverses iniciatives amb motiu del 25 d’Abril: la ja històrica manifestació, el concert posterior i, enguany, també han donat a conèixer una Crida cívica pel 25 d’Abril, que han signar diverses personalitats valencianes. Pel que fa a la manifestació, el lema triat és “Suma’t al futur”.

Manifest unitari de l’esquerra independentista

“Unim les lluites, construïm Unitat Popular”. Sota aquest lema l’esquerra independentista fem una crida a omplir els carrers de València el 25 d’abril: per recuperar el nostre passat, canviar el nostre present i guanyar el nostre futur com a poble.

Diem recuperar el passa11050820_790950517666674_8368958951656246816_ot perquè són ja més de 300 anys d’ocupació espanyola i francesa. Tres segles de continus atacs a la nostra llengua, d’intents d’esborrar la història comuna de lluita del nostre poble.

Diem canviar el present perquè el sistema capitalista i patriarcal no està en crisi. Aquesta situació econòmica és l’esgotament del model d’acumulació que el sistema va desplegar per recuperar-se de l’anterior període econòmic. La raó de ser del capitalisme és la despossessió de les classes treballadores. Ni feina, ni casa, ni sanitat, ni educació, ni menjar… en definitiva, el capital contra la vida.

Rebutgem els discursos grandiloqüents que redueixen i aboquen les nostres esperances de canvi a unes urnes, sense cap tipus de qüestionament del sistema. Cap dels partits que fan bandera del suposat canvi, podran defensar els interessos de la majoria de la població, on les institucions estan supeditades a les normatives dictades per la UE, les directrius del BCE i l’FMI i els interessos de les multinacionals, en total connivència, tal i com s’està fent amb les negociacions del TTIP.

Ni capitalisme de rostre amable ni gestió de la misèria. Apostem per un canvi global, revolucionari i desobedient a les seues lleis capitalistes i explotadores. L’únic camí és la unitat de lluites per una societat més justa i democràtica a través de la solidaritat feminista i de classe, que mai podrà ser, dins de les seues regles del joc.

Perquè és en comú que tenim força i que tot pren sentit. Cada dia, en cada assemblea, en cada acció i manifestació, en cada batalla diària que lliurem: juntes i organitzades als nostres centres de treball, als instituts i universitats, als nostres barris o pobles. Som nosaltres qui hem d’organitzar-se per a recuperar cada pam de sobirania i cada dret que ens han arrabassat com a classe treballadora.

Entenem que la sobirania és la base i font del nostre poder com a poble. És la capacitat de decidir sobre el nostre model d’econòmic i rebutjar l’especulació com a base de l’economia. És poder triar la nostra pròpia ordenació del territori, per poder fomentar la veritable vertebració econòmica dels Països Catalans, respectant el medi ambient i l’equilibri territorial i cultural.

Sobirania és poder decidir sobre la planificació i intervenció del sector públic en l’economia, per garantir el control popular dels sectors estratègics com els alimentaris, energètics, residencials (dret a l’habitatge), entre altres.

Sobirania és la capacitat per engegar veritables polítiques de construcció nacional catalana que planten cara al neoliberalisme homogeneïtzador i a l’espanyolisme que ens volen fer desaparèixer com a poble. És també, poder decidir lliurement les nostres relacions internacionals amb la resta de pobles del món.

Per això, diem guanyar el futur perquè està només a les nostres mans transformar aquest present i recuperar la sobirania com a poble , com a eina imprescindible per a l’alliberament social, nacional i de gènere. Per a canviar-ho tot.