‘Amb Arran ens convertim en l’organització juvenil independentista més gran i forta dels Països Catalans’

portaveuarranMarc Garcés (Manresa, 1991) actualment estudia Ciències Polítiques a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat militant de l’Assemblea de Manresa durant quatre anys i ara és el portaveu al Principat de Catalunya de la nova organització Arran, que parteix de la unió de Maulets i la CAJEI. Garcés ens explica com s’ha format Arran i com, d’ara endavant, canviarà el panorama dins l’Esquerra Independentista.

Què és un procés de confluència i què té d’important aquest fet?

En el nostre cas, ha estat un procés d’unitat entre dues organitzacions polítiques que compartíem visions ideològiques i tàctiques. Com a resultat, hem donat lloc al naixement d’una nova organització que aglutinarà treball i esforços i ens permetrà tenir una major incidència política.

Crec que la importància d’aquest procés radica en tres aspectes clau. En primer lloc, és una gran notícia per a l’Esquerra Independentista, ja que amb la confluència juvenil acabem amb la divisió històrica que existia en el si de les joves del moviment. Amb la unitat juvenil enfortim el Moviment Català d’Alliberació Nacional, ajudant a cohesionar-lo i a fer-lo madurar, demostrant que podem deixar de banda divisions històriques o diferents visions tàctiques per solucionar una anomalia que avui en dia ja no tenia raó de ser.

Per altra banda, el naixement d’Arran és una entrada d’aire fresc i ens donarà un impuls brutal arreu del país, fins al punt que, comptant assemblees i militants, ens convertim en l’organització juvenil independentista més gran i forta dels Països Catalans. Esperem que la il·lusió i les ganes que ens genera aquest nou projecte faci esdevenir Arran una eina juvenil de referència arreu del país i que en els propers mesos moltes joves se sumin al projecte, donant un impuls fort a la lluita per l’alliberament del nostre poble.

I per acabar, Arran serà una peça clau per al moviment juvenil català que s’està construint.  Nosaltres creiem que l’alternativa juvenil ha de ser forta i àmplia, i per això apostem per la creació d’un moviment juvenil als nostres pobles i barris que pugui respondre a les necessitats i problemàtiques del jovent de cada localitat. Apostem doncs, per treballar conjuntament amb tots els col·lectius juvenils del territori fins a construir un moviment juvenil fort que planti cara a les opressions que patim com a joves treballadores dels Països Catalans.

Quants anys feia que es treballava amb la confluència i de quina manera?

El procés de confluència es va iniciar fa prop de 4 anys quan Maulets i la CAJEI, a les seves respectives Assemblees Nacionals, van prendre la decisió d’acostar posicions per iniciar un procés d’unitat i acabar així amb la divisió històrica de la sectorial juvenil del moviment. Durant aquest temps les organitzacions van anar definint l’embrió del que seria Arran, fins a aprovar la calendarització del procés, les comissions redactores i les ponències ideològica i organitzativa. Alhora, també s’han dut a terme espais de trobada i treball conjunt entre tota la militància d’ambdues organitzacions, com l’organització conjunta de la part política del Rebrot del 2011 o la Trobada de Reus, el maig de l’any passat.

Quins són els eixos de lluita d’Arran després de l’Assemblea Nacional Constituent?

Des d’Arran ens reafirmem en l’aposta per l’alliberament nacional per al conjunt del nostre poble, els Països Catalans, i per la construcció del socialisme que ens permeti acabar amb la desigualtat i injustícia capitalista. Alhora, no només ens reafirmem sinó que aprofundim en considerar l’alliberament de gènere un dels tres pilars fonamentals de lluita, juntament amb els eixos nacional i social. Aquests tres eixos ideològics es veuran plasmats en la primera campanya que iniciarem en breus i que tindrà l’objectiu difondre i explicar el lligam existent entre els tres pilars d’opressió. Així, donarem a conèixer que existeixen alternatives a la misèria quotidiana, i que la lluita per la independència, el socialisme i el feminisme ens fa més fortes i més lliures.

Què aportarà Arran que no tinguin altres organitzacions polítiques juvenils?

La majoria d’organitzacions polítiques juvenils, no totes per sort, que treballen al nostre territori són joventuts de partits polítics, regionalistes i reformistes. Arran, a diferència d’aquestes, no basem la nostra feina en l’electoralisme i la política institucional i jeràrquica. Treballem des de la base, construint amb treball de formigueta el nostre projecte, juntament amb d’altres realitats juvenils i no juvenils organitzades, ja siguin entitats d’educació en el lleure, assemblees de barri o poble, moviments socials i col·lectius de cultura popular. Al contrari que d’altres projectes que no plantegen una alternativa radical, que talli d’arrel amb les opressions, Arran apostem fermament i sense ambigüitats per l’alliberament del conjunt dels Països Catalans en el marc d’una societat comunista i feminista. És a dir, el que ens diferencia és que nosaltres apostem per trencar d’arrel amb l’opressió nacional dels estats Espanyol i Francès, amb l’opressió capitalista i amb la patriarcal. També aportem una visió  absolutament diferent d’entendre l’acció política i la militància: ens organitzem de forma horitzontal i assembleària. I entenem el carrer com l’espai natural del jovent a l’hora de fer política. El fet de tenir els militants d’Arran diàriament actius i al carrer, disposats a lluitar per la llibertat de totes, és el que ens fa ser l’organització juvenil independentista més forta dels Països Catalans.

Per quantes assemblees i militants està integrada la nova organització?

Arran està format per més de 600 militants repartits en uns 60 nuclis locals disseminats en 36 comarques d’arreu dels Països Catalans.

Com es mostra el moviment de l’Esquerra Independentista una vegada nascut Arran?

Com he dit abans, després de la confluència juvenil i el naixement d’Arran l’Esquerra Independentista (EI) esdevé un moviment encara més fort i cohesionat que mai. Amb el naixement d’Arran tenim una mostra més del creixement que estan experimentant les organitzacions de l’EI que veiem com en els darrers anys han ampliat la seva presència arreu del territori i el nombre de militància. Alhora, estem segurs que el naixement d’Arran significarà un alenada d’aire fresc i un bon impuls de força i motivació per al conjunt del moviment.

Quin és el paper del jovent del moviment?

La nostra feina com a jovent de l’EI és mobilitzar el jovent d’arreu del territori i difondre les nostres apostes com a moviment que lluita per l’alliberament nacional, social i de gènere treballant des d’una òptica juvenil propera a les joves del nostre territori que els permeti entendre que les seves problemàtiques locals tenen una vinculació nacional i l’arrel econòmica i social del capitalisme. I com ja he assenyalat, alhora prenem la decisió d’apostar per la creació del moviment juvenil català treballant colze a colze amb els altres col·lectius de joves i poder, així, respondre localment i des de la base a les problemàtiques i opressions que pateix el jovent. Per últim, i no per això menys important, ens reafirmem en l’aposta per la lluita al carrer i l’acció directa que ha caracteritzat sempre l’independentisme juvenil català, entenent que el jovent del moviment hem de ser l’espurna de la lluita al carrer, prenent la responsabilitat de respondre a les agressions que patim a través dels mitjans de lluita que siguin necessaris i adequats en cada moment.