‘Amb Perspectives volem analitzar les lluites del nostre país des dels mateixos protagonistes’

El web Espai Fàbrica, espai de producció i reproducció d’idees, ha reprès aquest any l’activitat després renovar disseny, i ara emprenen una publicació en paper, Perspectives. En parlem amb l’Eloi i en Martí, dos dels impulsors del projecte.

LOGO1twit

Què és Perspectives?

Amb Perspectives volem encetar una publicació anual de pensament i anàlisi crítica per a l’acció. Vol ser una eina per als moviments populars i polítics de l’esquerra transformadora per a la reflexió, que ajudi a posar en comú visions diverses, definir els reptes als quals s’enfrontaran els moviments socials i polítics. Una publicació que aporti diferents perspectives sobre la realitat transformadora i de lluita dels Països Catalans.

El web de l’Espai Fàbrica fa anys que funciona, com és que ara es llença a fer aquest projecte en paper?

L’Espai fàbrica (abans La Fàbrica) funciona des de fa anys com a espai de trobada i debat entres les esquerres rupturistes catalanes, i alhora com a espai per a difondre en català el pensament crític d’arreu del món mitjançant les traduccions. Hem publicat centenars d’articles de més d’un centenar d’autors dels Països Catalans i d’arreu del món.

Amb Perspectives volíem superar la reactivitat del web que tot sovint es mou seguint l’actualitat, o en monogràfics, i intentar oferir una eina específica per a analitzar més a fons els contextos i les perspectives de les lluites del nostre país des dels seus propis protagonistes. Esperem que el paper a més permetrà arribar també un públic diferent que el web.

Com s’ha fet la selecció dels temes i dels autors? hi ha gent força diversa.

Vam pensar que seria interessant abordar els àmbits que definiran l’agenda dels moviments socials i polítics del proper any, i a partir d’aquí vam cercar persones representatives d’aquest diferents àmbits o bé que puguin oferir punts de vista interessants. Així de la crisi capitalista ens en parla l’Ivan Gordillo, del seminari d’economia critica Taifa; en Jordi Mir parla de la lluita per l’educació pública; l’Àngels Martínez, de Dempeus per la Sanitat Pública, i el periodista de Cafè amb Llet Albano Dante, de la sanitat; els sindicalistes Josep Garganté i Jordi Martí del moviment obrer; la Sílvia Alberich de Feministes Indignades, i la Maria Rodó, del col·lectiu Gatamaula, reflexionen des del feminisme; en Manel López des de l’esquerra independentista; els advocats i juristes Benet Salellas, Jaume Asens, Isabel Vallet i Gerardo Pisarello de les lleis repressives; i dels desnonaments i el moviment popular que n’ha sorgit en parlen en Pau Llonch i l’Ada Colau de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

No hi són tots els que voldríem, alguns que no han pogut col·laborar enguany intentarem que ho puguin fer en properes edicions, també sabem que cal tractar altres àmbits que aquest cop no hi han cabut. Volem que sigui un projecte viu que anirà creixent i evolucionant cada any a partir de la resposta que obtingui.

I en Josep Fontana us en fa el pròleg

Ha estat una gran il·lusió que un historiador tant referent com en Fontana hagi volgut donar-nos un cop de mà, i ens ha agradat molt que per fer-ho se n’hagi llegit els textos i hi debati críticament en el seu pròleg. Persones com ell, que a més del seu prestigi acadèmic i intel·lectual tinguin aquest compromís polític i social incombustible, són imprescindibles, és un honor per a nosaltres la seva col·laboració.

Per què heu decidit finançar Perspectives mitjançant el micromecenatge?

Vam pensar amb el finançament comú podíem demanar a la gent si aquesta idea li interessava, i a més és un sistema que permet que tothom pugui fer l’aportació que estigui més al seu abast. Seguint el suggeriment dels lectors, la publicació es distribuirà sota una llicència Creative Commons, que permetrà que qui vulgui distribuir-la i fer-ne traduccions ho pugui fer sempre que reconegui i citi l’autoria, no en tregui un profit comercial i la distribueixi amb una llicència igual. D’aquesta manera qui col·labora amb el projecte està ajudant a sembrar unes idees perquè després germinin i es difonguin. Al capdavall no som cap editorial, el nostre objectiu és difondre les idees, i que aquestes s’escampin, siguin fructíferes i ajudin a tota la gent que lluita.

Respecte a l’Espai Fàbrica, heu renovat recentment el web.

Sí, fa uns mesos que hem reprès la publicació de textos, amb nou web i nous col·laboradors. Pensem que ara més que mai als Països Catalans fan falta eines com aquestes, que donin veu a les propostes i alternatives crítiques amb l’actual estat de les coses, l’esquerra transformadora té més raó que mai d’existir, en temps durs i alhora interessants com aquests que vivim, en què sembla que s’acceleren els fets: la situació econòmica que despulla la veritable naturalesa del capitalisme, el seu caràcter cada vegada més palesament incompatible amb al democràcia, l’esclat de noves formes d’organització i lluita popular, l’emancipació dels Països Catalans,… i alhora que és més necessària que mai aquesta esquerra, hi ha més per fer que mai en la definició de projectes, d’alternatives.

L’esquerra radical, els moviments populars, els economistes crítics, l’han encertat de ple en la seva crítica al capitalisme, el que ha passat els darrers 5 anys confirma el que molts textos com els publicats a l’Espai Fàbrica havien estat dient feia anys, el que ara ens fa més falta és debatre les nostres propostes, conèixer i discutir els exemples i experiències de processos de lluita, d’emancipació i transformació social.

Els defensors d’aquest sistema criminal sempre acusen als crítics de no tenir una solució, i sense caure en aquesta trampa, perquè cap sistema històric ha estat definit abans de fer-se realitat, sí que cal que oferim algunes propostes alternatives, o que coneguem millor les alternatives que ja hi ha, que debatem, proposem i expliquem algunes de les bases per a una societat diferent, veritablement democràtica, sense explotació ni opressió de les persones i els pobles.

Volem doncs col·laborar en la mesura del que puguem a fornir eines per al debat i per a aquesta tasca col·lectiva, des de la nostra realitat concreta, alhora que projectats al món i oberts a les propostes d’arreu. L’Espai Fàbrica és una d’aquestes eines, i Perspectives en vol ser una altra, animem doncs a tothom a col·laborar-hi per fer-la possible.

+ http://www.verkami.com/projects/5230-perspectives + http://www.perspectives.cat/ + http://www.espaifabrica.cat/