Anonymous contraataca i tomba webs del Departament de Justícia i de la indústria discogràfica

anon against sopaMés de 5000 persones han col·laborat en l’operació de represàlia engegada per Anonymous aquest dijous 19 de gener poc després que el govern dels EUA forcés el tancament del portal d’intercanvi d’arxius Megaupload, en una operació de l’FBI que s’ha relacionat amb el procés d’aprovació de l’anomenada llei SOPA.

Els llocs web del Departament de Justícia nordamericà, dels lobbys de la indústria discogràfia RIAA (Record Industry Association of America) i cinematogràfica MPAA (Motion Picture Association of America), i de la companyia Universal Music van ser tombats mitjançant l’atac més massiu d’aquest famós grup hacker, que a més d’aquesta operació concreta ha explicat que seguirà amb la seva ofensiva contra els impulsors i defensors de la polèmica llei.

La llei SOPA, una amenaça a la llibertat a internet

Segons han denunciat nombroses veus defensores dels drets a la xarxa, com l’Electronic Frontier Foundation, la llei SOPA (Stop Online Piracy Act al congrés), o PIPA (Protect Intellectual Property Act, al senat), fruit de l’activitat de pressió i la ‘generositat’ dels lobbys de la indústria cinematogràfia i discogràfica amb els legisladors, suposa un greu atac a la xarxa, ja que preveu que el govern dels EUA pugui tancar webs a partir de les denúncies de companyies privades que considerin vulnerats els seus drets de copyright, a més suposarà la creació de llistes negres de llocs web als quals no podrien accedir els ciutadans, encara que siguin fora dels EUA. En aquest sentit han denunciat la intenció de les autoritats nordamericans d’exportar aquestes lleis restrictives a l’estranger, incloent-les en els tractats i acords internacionals.

La llei permetria tancar o prohibir qualsevol servidor, programa o sistema que garanteixi la privacitat a la xarxa, cosa que suposa una greu amenaça a la llibertat d’expressió, i una eina que possibilitaria la persecució i silenciament de qualsevol veu crítica amb les autoritats arreu del món, al marge de les qüestions relacionades amb el copyright. A més, l’aplicació d’aquestes restriccions suposa una greu amenaça a tots els projectes col·laboratius a través de la xarxa impulsats per usuaris de tot el món i un fre a la innovació i la recerca tecnològica.

En protesta per aquesta llei, milers de webs, algunes tant conegudes com la mateixa Wikipedia o Reddit, van fer un tancament de 24 hores el mateix dijous. 4,5 milions de persones van signar la Petició registrant la seva oposició a la llei. Les veus crítiques han inclòs des del món informàtic, activistes dels drets humans i juristes fins a acadèmics i professors. Com a  resultat d’aquestes crítiques i accions, alguns senadors ja han anunciat que s’oposaran a la normativa, canviant el seu vot.  Finalment, tant el congrés com el senat han aplaçat la votació de les lleis, que es preveu que seran canviades per intentar tornar a aprovar-les.