Arenys de Munt: una nova experiència de democràcia directa

El passat dissabte 19 de març la CUP d’Arenys de Munt culminava un procés de democràcia directa que començà a caminar fa prop d’un any. En aquest procés, la ciutadania de la vila podia participar per decidir qui i en quina posició composaria la llista electoral a les eleccions municipals i també quins havien de ser els eixos prioritaris del programa electoral. La convocatòria era oberta a tots els ciutadans i ciutadanes, ja que aquesta era l’única forma de garantir que qualsevol persona interessada en el projecte de la CUP tingués dret a veu i vot en condicions d’igualtat.

La primera de les assemblees populars es celebrà el 5 de juny de 2010. En aquesta assemblea es sotmeté a votació en primer lloc si es creia que la CUP havia de tornar a presentar-se a les eleccions municipals. Un cop obtingut el sí dels assistents, aquests proposaren noms de ciutadans d’Arenys de Munt que volien que fossin presents a la llista electoral per defensar el projecte polític de la candidatura. En total, els assistents proposaren fins a 128 persones diferents. 105 d’aquelles persones van mostrar la seva predisposició a ajudar d’una forma o altra el projecte, i 10 d’elles acceptaren el repte de figurar en llocs on podrien ser escollits regidors. També en aquesta primera assemblea es recolliren un global de 54 propostes polítiques d’actuació prioritàries.

Una segona assemblea popular es celebrà el 4 de desembre. En aquesta assemblea es perfilaren els eixos de treball del programa a partir de les 54 propostes i s’informà de les deu persones que havien acceptat la proposta dels seus veïns per tal que s’integressin a la candidatura.

La tercera i darrera assemblea popular

Finalment, el procés culminà el passat dissabte amb una tercera assemblea popular en què els assistents votarien les persones que integrarien la llista electoral. La Sala Municipal, aquella que l’estat prohibí de ser utilitzada com a seu de votacions de la consulta sobre la independència, acollí aquesta tercera assemblea popular. S’hi aplegaren més de 150 arenyencs -un nombre similars també assistí a les anteriors assemblees-, que escoltaren un resum dels 11 projectes que la CUP ha treballat a fons per a presentar a les properes eleccions com a proposta electoral.

Després de la part en què s’exposaren els projectes, s’inicià el procés d’elecció de l’ordre de la llista electoral. Aquesta elecció es feu dividint la llista electoral en 2 parts. D’una banda, votant Sí o No a l’única proposta que s’havia presentat per encapçalar la llista, composada pel ja regidor Josep Manel Ximenis com a número 1 i Sílvia Vàzquez com a número 2. De l’altra, calia assenyalar les preferències d’ordre de les persones que ocuparien els llocs del 3 al 10. Per a aquestes 8 places hi optaven 4 dones i 4 homes. Per tant, per complir amb els criteris de paritat -que la CUP volgué que fossin exactament 50%-, es votaven per separat la preferència d’homes i la de dones.

Abans de les votacions, cadascun dels candidats explicà als assistents les seves motivacions per a formar part del projecte. El perfil d’aquests candidats era divers (militants de l’EI de fa temps, persones de tota la vida del poble, nouvinguts …). Tots feren especial èmfasi en considerar la CUP com un projecte netament democràtic i assembleari, i una eina útil per a canviar la realitat.

El recompte de vots, que malgrat l’aparent complexitat del sistema d’elecció només durà 10 minuts gràcies a un enginyós sistema informàtic, comptabilitzà 132 vots emesos. D’aquests, 130 foren vàlids i 115 referendaven la candidatura de Ximenis i Vàzquez a encapçalar la llista electoral.

Per Xavier Mas, militant de la CUP que figurarà en el número 7 de la llista, aquest “ha estat un procés molt important. Hem estat quatre anys treballant a fons i ara aquest procés democràtic és una cosa inèdita que demostra quin és el nostre tarannà”.

En un comunicat fet públic després de l’assemblea, la CUP d’Arenys de Munt considera que vist l’èxit del procés han esdevingut “una candidatura ferma per guanyar l’alcaldia de l’ajuntament d’Arenys de Munt”. També anunciaven que la llista la clouria Jordi Bilbeny, historiador arenyenc reconegut per les seves investigacions sobre la censura històrica durant l’edat moderna.

La incògnita del 22 de maig

La situació política municipal a Arenys de Munt és tota una incògnita. En les anteriors eleccions, la llista de la CUP fou presentada al darrer moment i aplegà 329 vots. La candidatura encapçalada per Carles Mora, Arenys de Munt 2000, que resultà vencedora, aplegà 871 vots. En aquestes properes eleccions aquesta candidatura, vinculada a la marca blanca d’ICV, no existirà ni serà substituïda per cap altra formació similar, fet que genera un interrogant sobre quina serà la tendència de vot dels antics votants d’AM2000.

 

Projectes per a transformar la quotidianitat

La metodologia de treball de la CUP d’Arenys ha primat oferir al poble projectes totalment desenvolupats i pressupostats per tal que siguin aplicats en cas de victòria a les properes eleccions. Aquest és el cas, per exemple, de la residència geriàtrica, de la qual fins i tot se n’ha presentat una maqueta. Al costat de projectes més “tècnics”, com una nova gestió de la neteja de l’espai públic o una reubicació dels edificis municipal per a reduir costos, hi ha altres projectes amb un contingut ideològic clarament encaminat a transformar la quotidianitat. En el camp de la democràcia directa, per exemple, s’ha presentat ja el redactat d’un nou ROM conjuntament amb un projecte d’ajuntament en línia destinat a fer absolutament transparent la gestió i agilitzar la participació, i l’establiment d’una Assemblea de Poble com a òrgan de decisió democràtic per a les decisions més estructurals que hagi de prendre l’equip de govern. A nivell econòmic, la CUP ha presentat un projecte d’intervenció pública dins l’economia local a través de l’empresa municipal GUSAM, la qual es convertiria en una empresa integral que gestionaria producció energètica a través de la biomassa i les plaques solars, exerciria de majorista agrícola entre productors i comerciants locals per tal de suprimir la sobrecàrrega de preus per part d’intermediaris, gestionaria els aparcaments públics, l’aigua, la recollida d’escombraries i l’escola d’adults i actuaria també com una empresa de construcció pública. Aquest projecte preveu, segons l’estudi presentat, crear entre 200 i 250 llocs de treball. La gestió de l’empresa també es democratitzaria, proposant que 8 membres del consell d’administració siguin escollits per elecció directa de la ciutadania.