Benimaclet respon al feixisme en una roda de premsa amb més de 100 persones i desenes d’associacions del barri.

benimacletAquest dimecres al migdia ha quedat en evidència que l’agressió patida pel Centre Social Bar Terra el passat dilluns no és una baralla entre dos grups minoritaris i marginals. Més de 100 persones s’han concentrat a la Plaça de Benimaclet en nom de més de 12 associacions del barri per deixar ben clar que els atacs dirigits contra una entitat d’aquest barri són atacs del feixisme organitzat contra conjunt del seu veïnat.

>> Crònica dels fets: El feixisme colpeja Benimaclet

Representants del Centre Social Terra, l’Associació de Veïns, l’AMPA Escola “Pare Català”, l’AMPA Escola “Carles Salvador”, l’AMPA IES “Ferrer i Guàrdia”, l’AMPA IES “Rascanya”, Benimaclet Viu, l’Associació de Comerciants de Benimaclet, Maulets, Endavant, la Colla de Dimonis de Benimaclet, la Colla de Dolçaina i Tabal “Estrela Roja” de Benimaclet i la Colla Excursionista de Benimaclet han denunciat davant la premsa la situació de pressió, atac i por que s’ha creat al barri per part del grup violent España2000, recordant que setmanes abans de la manifestació xenòfoba ja s’havia advertit als responsavles de la Delegació del Govern al País Valencià del risc que suposava permetre aquest tipus d’actes.

Malgrat aquesta impunitat les entitats del barri han expressat que es reafirmen amb el seu “compromís i treball per un Benimaclet tolerant i viu, on la convivència i el respecte siguen les premisses per un barri en llibertat”.

Crònica dels fets: El feixisme colpeja Benimaclet

El passat divendres 19 de novembre la formació feixista España 2000 va fer efectiva la seua amenaça i es va manifestar pels carrers de Benimaclet amb el lema contra la crisi, la immigració i la okupació.

La setmana prèvia la organització ultradretana va fer agitació pel poble repartint propaganda, convocant a la mobilització i amenaçant a comerços i persones. Fins i tot es va registrar l’agressió la nit del dijous 18 a un estudiant. Amb aquest ambient el teixit associatiu del poble integrat a la plataforma Benimaclet Viu va decidir impulsar una campanya anomenada tots els colors, totes les cultures amb la qual tractava de donar una resposta cívica a les provocacions de la formació feixista. Sense convocar cap contramanifestació Benimaclet Viu va apostar per la normalitat al poble, donant com a única consigna concentrar-se als diferents locals que España 2000 havia assenyalat i pels quals passaria durant el recorregut de la manifestació amb el beneplàcit, sinó connivència, del delegat del govern Ricardo Peralta, qui ja el 27 de setembre va donar mostres del seu tarannà, quan va autoritzar brutals càrregues policials als piquets de la vaga general del 27 de setembre.

Així doncs, amb el barri buit i els comerços tancats (en alguns casos per pressió policial) a penes una trentena de persones recorregueren Benimaclet llançant consignes xenòfobes davant la indiferència, la por o la indignació del veïnat. Les parades en diferents locals com el Kafcafé, el CS Terra o el CS el Nido transcorregueren sense cap incident destacable, ja que, les persones que hi havia a l’interior no respongueren a les provocacions dels manifestants, malgrat superar-los en nombre. Un cop acabada la mobilització feixista, el poble tornà a la normalitat. A l’endemà la premsa es feia un escàs ressó de la marxa qualificant-la de fracàs, tant per l’escasa assistència com pel nul seguiment que tingué a una població amb una llarga tradició de convivència harmònica entre immigrants, estudiants i habitants de tota la vida.

Però les agressions feixistes no havien acabat, el dilluns 22 de novembre un grup de neonazis es va presentar al CS Terra comandat pel tristament famós líder ultradretà José Luís Roberto, amenaçant i intimidant als clients i encarregats del local. La Policia Nacional va acudir al poc de temps i mostrant una còmplice camaraderia amb el líder feixista, es va limitar a demanar els papers i permissos del local i a identificar a les persones que poc a poc anaven arribant. Al poc de temps els feixistes marxaren proferint greus insults i amenaces, mentre un gran nombre de persones arribava al CS Terra per mostrar solidaritat amb aquest nou atac feixista a Benimaclet.

Cal dir que Benimaclet no és l’únic poble o barri de València que ha patit atacs d’Espanya 2000, Cabanyal o Russafa han tingut experiències semblants i els seu teixit associatiu, de la mateixa manera, han donat respostes vigoroses a unes provocacions que gaudeixen de total impunitat per part dels responsables polítics. L’estratègia dels feixistes sembla clara, acudeixen a aquells barris on existeix una mobilització social, política i veinal més implantada i combativa amb l’objectiu de generar por i desmobilització.

A hores d’ara tant a Benimaclet com a altres zones de València es treballa per donar una resposta a aquesta escalada violenta del feixisme que amenaça continuïtat tant a Benimaclet com a altres barris del cap i casal.