Cada cop més establiments deixen de vendre Cacaolat en solidaritat amb la vaga dels treballadors

L’any comença calent a l’empresa Cacaolat de Santa Coloma de Gramanet. Els seus treballadors han alçat la veu i han dit prou. Fan piquets i concentracions, i el seguiment és pràcticament total del 100% de la vaga indefinida convocada pel Comitè d’Empresa contra la imposició per part de la direcció d’un augment de la jornada i l’obligació de treballar els caps de setmana a l’estiu. Alhora, múltiples establiments comercials, com bars i restaurants, han fet públic a les xarxes que deixaran de vendre el famós batut de llet, fins que les reclamacions de conciliació laboral dels treballadors no siguin escoltades. La direcció declara a qui la vulgui escoltar que no cedirà, i el conflicte, social i laboral, està obert.

Cacaolat actualment és propietat de Cobega, multinacional envasadora de Cocacola i Damm. L’actual conflicte laboral té el seu origen en la imposició per part de la direcció d’un calendari pel 2019 que augmenta la jornada fins a 12 hores (no només els caps de setmana, que ja s’estava fent), i especialment l’obligació de treballar els caps de setmana de l’estiu i al desembre.

Aquest calendari significa més hores extres, més jornada anual i més flexibilitat horària, i que ve a empitjorar un anterior calendari incorporat al Conveni Col·lectiu al 2018.

Davant del fracàs de la mediació, i de la postura rígida de l’empresa de voler imposar el nou calendari, el conjunt de sindicats presents a Cacaolat (CGT, USOC, UGT i CCOO) han convocat vaga indefinida, que ha tingut un seguiment massiu, pràcticament total, de la plantilla.

Segons declara Antonio Ubago, membre de la secció sindical de CGT a Cacaolat, “el calendari ha estat la gota que ha omplert el got de la indignació de la plantilla; estem treballant amb estrès, fins a 12 hores seguides, ara també volen els caps de setmana,… i a sobre la direcció es retira de la taula de negociació sense ni tan sols escoltar-nos, declarant que no tornarà fins que no retirem la vaga; és una actitud empresarial que sembla fomentar el conflicte i ha generat molt malestar a la plantilla”.

Des de l’inici de la vaga, no ha sortit ni un batut de la planta de Santa Coloma de Gramanet, amb presència constant de piquets i mobilitzacions a la porta de l’empresa.

Múltiples mostres de suport

El conflicte laboral a Cacaolat en pocs dies ha esdevingut social, en gran part per la gran quantitat de suports als vaguistes de moviments socials, agrupacions, partits i altres comitès d’empresa.

Entre aquests suports destaca el de múltiples (i cada vegada més nombrosos) establiments comercials que han fet públic que deixen de vendre els batuts de la multinacional fins que les reclamacions de conciliació laboral dels treballadors no siguin escoltades. El suport, que s’ha iniciat de forma espontània a les xarxes socials i en alguns locals de Santa Coloma de Gramanet, ràpidament ha comptat amb la solidaritat d’altres bars i restaurants d’arreu.

Segons declara Òscar Murciano, Secretari d’Acció Sindical de CGT de Catalunya, el conflicte “l’ha iniciat una direcció profundament antisindical i anti-treballadors, que només actuen en clau de voler esclafar qualsevol reivindicació laboral, per a que la plantilla no tingui cap esperança de millora”, però, segons apunta, “han calculat molt malament: la direcció va pensar que en pocs dies els vaguistes es desgastarien, però el moviment de solidaritat ha fet pujar molt la moral als vaguistes”. Segons avisa el sindicat CGT, “ara el manteniment del conflicte i la vaga perjudica molt a l’empresa, que veu com apareix una taca a la seva marca, sense haver-ho esperat, però alhora no volen semblar que ha guanyat la vaga i que ells han hagut de cedir: el problema ara és de la direcció i la moral de la plantilla és alta”.

2018 conflictiu amb sentència contra Cacaolat

Els darrers mesos han estat de continu conflicte a la planta de la multinacional, just després que fos comprada per un grup d’empreses que tenia com a màxim accionista l’envasadora de Coca Cola i Damm a Espanya: Cobega. L’entrada a la direcció de Cobega, ha estat el punt d’inici de múltiples acomiadaments col·lectius (que van afectar fins a 250 persones) i actuacions antisindicals. El més sonat va ser l’acomiadament de l’Àlex Piñol a principis de 2018, membre de la secció sindical de CGT, amb 19 anys d’antiguitat a l’empresa i pocs dies després de finalitzar l’any després de ser membre del Comitè d’Empresa (l’anomenat període de protecció) on havia tingut una destacada actuació d’enfrontament en defensa dels drets laborals de la plantilla.

La direcció va aplicar al sindicalista un acomiadament disciplinari, argumentant que havia mirat el mòbil en hores de feina.

L’Àlex va recórrer judicialment l’acomiadament, enmig d’una important campanya social de suport del sindicat CGT, i finalment la sentència del juliol de 2018 va determinar que l’acomiadament havia estat una represàlia al treballador per la seva activitat sindical a l’empresa, declarant per tant nul l’acomiadament, i condemnant a Cacaolat a readmetre’l en el mateix lloc i antiguitat, i abonant-li tots els salaris des del seu acomiadament al veredicte judicial.

Actualització:

El 8 de gener l’assemblea de treballadors desconvocava la vaga adesprés que l’empresa retirés la mesura del calendari de 2019 i tornés al del 2017 amb un cap de setmana festiu més. Des de la CGT es considera que la empresa ha fet marxa enrere gràcies a la vaga.