“Cal pressionar els governs perquè condicionin els acords amb Israel a la fi de l’opressió de Palestina”

[L’ACCENT 145]

El dissabte 10 de gener, a Barcelona, una multitudinària manifestació aplegava desenes i desenes de milers de persones, fins a 200.000 segons la Plataforma Aturem la Guerra, una de les entitats convocants. Els manifestants mostraren el seu rebuig a l’agressió criminal d’Israel contra la població palestina a Gaza, i revindicaren el boicot a l’estat sionista. Des de les mobilitzacions contra a la guerra no s’havia viscut una manifestació tant gran a la capital catalana.

Comunitat Palestina de Catalunya

Salam Almaslamani, presidenta de la Comunitat Palestina de Catalunya, afirmà que les massives mobilitzacions “marquen un punt d’inflexió en la lluita a Catalunya pel reconeixement dels drets humans i del dret a l’autodeterminació del poble palestí”. Des del moviment de solidaritat amb Palestina s’aposta ara per aprofitar aquest immens cabal de suport popular a la causa palestina en la Campanya Catalana pel Boicot, les Desinversions i les Sancions a Israel. Igualment, volen “condicionar el foment de relacions comercials entre Catalunya i Israel al respecte per part d’Israel del Dret internacional, i posar fi al comerç d’armes entre els estats espanyol i israelià”.

Xarxa d’Enllaç amb Palestina

L’ACCENT va parlar amb en Marc Jamal, de la Xarxa d’Enllaç amb Palestina, que amb la Plataforma Aturem la Guerra, la Comunitat Palestina a Catalunya i fins a tres-centes entitats, organitzacions, sindicats i associacions catalanes, foren els convocants de la mobilització.

Com valoreu la resposta de la societat catalana, tant avui, com en els darrers dies, a les mobilitzacions convocades arran davant els atacs a Gaza?
La resposta popular ha estat magnífica, no només amb una participació massiva en les manifestacions i concentracions arreu dels Països Catalans en suport al poble palestí, sinó que la gent ha entès perfectament la nostra petició de pressionar els governs per aturar els acords amb Israel i fins i tot ha animat encara més a reclamar el boicot a Israel.

Pel que fa als governs, com valoreu la seva actuació?

Hem vist clarament com els governants, tant catalans com  de l’Estat espanyol, s’han vist superats per la mobilització i l’immens cabal de simpatia amb la causa palestina, que ha anat molt més enllà del seu discurs tímid i ambigu, els ha sorprès. Esperarem a veure com reaccionen, si són capaços d’escoltar el clam de la gent o segueixen actuant segons altres interessos.

Què diríeu a la gent, als i les catalanes, què poden fer ara per ajudar al poble de Palestina?

El més important, des d’aquí és pressionar Israel, pressionar als nostres governs perquè condicionin els acords al respecte dels drets humans i a la fi de l’opressió de Palestina. També que la gent segueixi expressant el seu rebuig als atacs israelians en el debat polític, debat que al carrer s’ha guanyat clarament, malgrat la propaganda sionista d’alguns mitjans; que pressionin els seus representants polítics perquè escoltin el que diu la gent. I també que deixin de comprar productes israelians, des d’aquí podem pressionar mitjançant la campanya de boicot, desinversió i sancions a Israel per denunciar aquest règim, com es va fer amb la Sudàfrica de l’apartheid.

Finalment, quin missatge es pot fer arribar a la gent de Gaza?

Un missatge d’esperança, malgrat tot, ara mateix és important que s’adonin que no estan sols en el seu patiment inhumà, que vegin que arreu, com s’ha vist avui a Barcelona, i ho han pogut enregistrar les cadenes internacionals i àrabs que han vingut, són moltíssimes les persones que els donen suport, que el prestigi de l’estat israelià es desgasta i cada vegada és més dolent arreu del món, i que aquesta massacre no quedarà impune en les consciències de la gent.