Càrregues dels Mossos d’Esquadra contra el 8 de març a Barcelona

[L’ACCENT 149]

La manifestació aturada a la Rambla. Foto: PRA

Els Mossos d’Esquadra van acabar a cops de porra la manifestació que havia convocat a Barcelona la Plataforma Revolucionària Antipatriarcal (PRA) en motiu del 8 de Març. La mobilització baixa cada any pel lateral de la Rambla, però aquest any un cordó d’antiavalots de la policia els ho volia impedir a cops de porra.

Laia Hernández, en representació de la PRA, ha explicat a L’ACCENT que la manifestació que havien convocat el mateix dia 8 al matí altres col·lectius feministes sí que havia pogut baixar sense problemes per la Rambla.

>> Els carrers de València van viure la manifestació més concorreguda del país. Tarragona va acollir una de les altres manifestacions, i a Lleida i Girona es van fer concentracions.

Manifestació barcelonina reprimida
Ja abans d’arribar a la Rambla, la manifestació amb mig miler de persones anava encerclada per agents i furgonetes d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra. En arribar davant del cordó, conscients que no deixarien que la mobilització arribés al pla del Teatre (on havia d’acabar), la Plataforma convocant va decidir llegir allà mateix el manifest i fer l’acció de cloenda. Un cop feta l’acció, van insisitir de baixar per la Rambla, però amb dues càrregues els Mossos els ho van impedir. Algunes persones van quedar contusionades per l’agressió policial.

Hernández lamenta que els mitjans de comunicació han silenciat l’agressió policial contra les manifestants. Han adreçat una carta a altres grups feministes perquè se sumin a la protesta per no haver-se pogut mobilitzar en llibertat.

Divisió a Barcelona
Aquest és el primer any que la Plataforma Revolucionària Antipatriarcal convoca a una hora diferent que la resta de grups feministes de la ciutat. En anteriors ocasions començaven al mateix lloc, i el que feien de diferent era el punt d’acabar la mobilització. Laia Hernández apunta a la línia política per entendre la separació: “La convocatòria del matí té el suport institucional i no ens identifiquem amb la seva línia política; elles aposten per fer reformes en el sistema com mesures per fomentar la igualtat o la paritat en els partits, sense qüestionar el sistema econòmic; en canvi, nosaltres creiem que cal la transformació política, econòmica i social del sistema per acabar amb el patriarcat”. Tot i aquestes diferències que explica Laia Hernández, tant la convocatòria del matí com la de la tarda han tingut molt present enguany el context de crisi econòmica i les conseqüències que pot tenir sobre la discriminació que pateixen les dones.

A falta d’una valoració conjunta dels grups que participen a la PRA, Hernández valora molt positivament que mig miler de persones acudissin a la convocatòria d’aquest espai. Aquesta plataforma està formada pels col·lectius i organitzacions Adona’t Dones de Cardedeu, Justa Revolta, Cau de Llunes, Guerrilla Travolaka, CAJEI, Endavant i Maulets.

València acull la manifestació més nombrosa
Com no podia ser d’altra manera, el context de crisi econòmica ha estat protagonista de les mobilitzacions del Dia Internacional de la Dona Treballadora arreu dels Països Catalans. La que ha congregat més manifestants ha estat a la de València, on unes 5.000 persones van denunciar l’agreujament de la situació de les dones per causa de la crisi tant a l’àmbit laboral com al social i al domèstic.

 Dins de la manifestació unitària, l’esquerra independentista (Endavant, Maulets, CAJEI, SEPC i COS) s’ha manifestat amb un bloc conjunt darrere d’una pancarta que eludia a les voluntats d’alguns líders mundials de refundar el capitalisme per superar la crisi actual: “El patriarcat, com el capitalisme, no se’l refunda, se’l combat”.

Recuperació de la mobilització a Tarragona i concentracions a Lleida i Girona
Sembla que el context de crisi i les conseqüències especialment negatives per a les dones ha generat que la capital del Camp recuperés la manifestació en motiu del 8 de Març. L’Esquerra Independentista i els sindicats anticapitalistes van mobilitzar un centenar llarg de persones a Tarragona amb una pancarta que advertia: “Dones, la crisi ens fa més precaries”.

A Lleida i a Girona algunes desenes de persones es van concentrar al centre de la ciutat coincidint amb la diada de reivindicació i denúncia.