Cas Pantalla de Terrassa: un any esperant a la Justícia

Aquest mes de juny farà un any que l’Ajuntament de Terrassa conjuntament amb la cadena televisiva espanyola Telecinco col·locaven una pantalla gegant al mig de la ciutat per visionar-hi un partit de la selecció espanyola. La decisió de l’alcalde d’organitzar l’acte, que va generar discrepàncies dins del consistori terrassenc, es va topar amb la resposta d’una concentració organitzada per Endavant OSAN, que va ser altament controlada per policia de paisà i uniformada de la policia municipal i els Mossos d’Esquadra, que regiraren un per un per un als assistents i encerclaren la concentració durant tot el temps que aquesta va durar.


El visionat del partit va ser interromput per la crema dels cables connectors de la pantalla, que va interrompre la retransmissió, cosa que va originar moments de confusió, cosa van aprofitar alguns individus que havien anat a veure el partit per agredir manifestants independentistes.

Detenció d’un militant independentista
Un mes després dels fets, els Mossos d’Esquadra van detenir el militant de l’esquerra independentista de la ciutat Jaume Soler, acusat d’haver ocasionat l’incendi. La detenció  es va realitzar a Sitges i davant de la família i els veïns d’en Jaume.

Un any després, la situació continua sent d’incertesa pel que fa al principal acusat, ja que la instrucció del cas per part del Jutjat núm. 1 del penal de Terrassa encara no s’ha tancat, i per tant no es coneix l’acusació cap en Jaume, i encara ha d’anar a firmar cada quinze dies els jutjats a l’espera del recurs presentat contra aquesta mesura. El jutjat ha anat acceptant la petició de proves per part dels Mossos d’Esquadra, totes elles fins ara no concloents, i l’últim moviment ha estat citar un participant de la concentració de rebuig a l’acte per desordres públics.

Les organitzacions antirepressives que estan tirant endavant la campanya de solidaritat i suport (Alerta Solidària i Solidaritat Antirepressiva de Terrassa) entenen que és la manca de proves inculpatòries el que està fent retardar la instrucció del cas i la nova imputació. La campanya denuncia l’aposta que l’Ajuntament de Terrassa fa per l’exaltació de l’espanyolisme, i critica que en temps de crisi l’Ajuntament financi un acte com aquest mentre que redueix pressupostos d’altres àrees municipals. Alhora, també recorden que no és el primer cop que l’Ajuntament es persona com acusació particular (com ha fet en aquesta ocasió com a acusació popular, tot i haver-hi un informe jurídic que ho desaconsellava) en processos judicials contra els moviments socials de la ciutat, com va fer en el cas de la casa ocupada de Sant Gaietà i en el cas de la bandera.