La CEOE reclama abaratir el cost de l’acomiadament

Nou atac de la patronal espanyola, que ja prepara el terreny de cara a les eleccions generals del desembre. CEOE i Cepyme han presentat avui un document en el qual, entre altres coses, demanen que es redueixi el cost que els acomiadaments suposen a les empreses i més “flexibilitat salarial”. Concretament la patronal proposa reduir les diferències entre el cost de la indemnització per acomiadaments objectius i el que suposa la finalització d’un contracte temporal. Una petició que, en cas de portar-se a la pràctica, suposaria aplica criteris de temporalitat als treballadors i treballadores, més enllà que el seu contracte fos o no temporal.

El protagonisme de la temporalitat no acaba aquí, i és que tot i assegurar que aposten per la contractació indefinida, CEOE i Cepyme plantegen que cal defensar la contractació temporal justificada, ja que “s’ha de preservar per mantenir una adequada gestió empresarial i convé no penalitzar-la especialment”. De fet la patronal va més lluny i demana la creació d’un tipus de contracte temporal específic per a les empreses de treball temporal (ETT). D’altra banda, en el document presentat avui també hi figura la petició de redefinir la tipologia dels contractes d’obra i servei, eliminant el límit de tres anys i “flexibilitzant-lo”.

Seguiment als aturats

Però encara hi ha més. En matèria d’atur la patronal aposta per condicionar la prestació a les persones desocupades a la cerca activa de feina per part de les mateixes. “Des del primer dia”, puntualitza el document. A més assegura que és imprescindible crear mecanismes que permetin als aturats combinar l’ingrés d’un subsidi amb el salari que li paga una empresa.

Els joves són un dels col·lectius més afectats per l’atur als Països Catalans i a l’estat espanyol, i també són una de les principals fixacions de la patronal. Rere la suposada intenció de facilitar el seu accés al mercat laboral, s’amaguen mesures com la següent: la creació d’un contracte de formació i aprenentatge que tingui una duració de tres anys. A més, CEOE i Cepyme demanen que es pugui dur a terme una “flexibilització més gran” de les condicions de treball dels joves sense que això suposi cap càrrega per les empreses.

Però la guerra contra la suposada “rigidesa” estatal que critica la patronal no s’acaba aquí. En el document presentat avui es reclama limitar la possibilitat d’impugnar judicialment els acomiadaments col·lectius quan hi hagi un acord en el període de consultes, així com prescindir de les declaracions de nul·litat dels tribunals per “simples” defectes de forma.

Accelerar la jubilació als 67 anys

Per altra banda la patronal demana incidir en la reforma laboral aprovada el 2011 perquè la jubilació a l’edat de 67 s’instauri abans, ja que ara està previst que la mesura no entri en vigor fins al 2027.

A més, les demandes de CEOE i CEPYME no es limiten a l’àmbit laboral. La patronal també planteja la reforma de les administracions públiques, impulsar la unitat de mercat i suprimir impostos autonòmics. En definitiva, la patronal realitza recomanacions sobre el funcionament de l’administració pública i demana que aquesta limiti la seva intervenció al sector privat.