Comencen a comparèixer als jutjats els 27 denunciats per la UAB per activitats sindicals

Avui al matí compareixeran per a declarar als jutjats de Cerdanyola del Vallès la primera part dels 27 membres de la comunitat universitària denunciats per l’equip rectoral de la UAB per la seva activitat sindical. Els fets es remunten al 17 d’abril de 2013, quan dos centenars de membres de la universitat van entrar al Rectorat a exigir que s’apliquessin diverses mesures que havia aprovat el Claustre, entre les quals no aplicar l’augment d’un 66% en les taxes i l’establiment d’un títol de transport públic especial per a estudiants. La mobilització derivà en l’ocupació durant un mes del Rectorat de la UAB. L’oposició d’estudiants, PAS i professorat de la UAB a la política privatitzadora i de mercantilització universitària ha estat sostinguda des de fa anys fins al punt que el 2012 una candidatura sorgida d’aquest moviment va guanyar les eleccions al rectorat en nombre total de vots, però no pogué assolir el govern de la UAB per la ponderació estamental d’aquests vots.

L’equip de govern de la UAB va presentar una denúncia davant dels Mossos d’Esquadra contra 27 membres de la comunitat universitària acusant-los d’uns pressumptes danys comesos durant l’ocupació del Rectorat de primavera de 2013. Tot i que en un primer moment la UAB va negar haver apuntat amb noms i cognoms contra els denunciats, el sumari del cas demostra clarament que fou la universitat qui aportà les dades de les persones que s’enfronten a les acusacions. A més, la universitat aportà als jutjats un informe del Servei de Seguretat de la UAB on es detallaven les activitats polítiques i sindicals de tots els acusats. Per acabar de completar el quadre, la UAB ha contractat com a advocat de l’acusació Cristobal Martell, advocat defensor de la família Pujol, de Josep Lluís Núñez i de Manuel Bustos.

En total, 25 estudiants, un membre del PAS i un professor han de fer front a aquest intent dels gestors de la universitat de colpejar amb duresa una oposició a . En el cas del professor universitari, Ermengol Gassiot -que és secretari general de la CGT a Catalunya-, es dóna a més la circumstància que és el primer cop des del franquisme que una universitat pública denuncia un professor per activitats sindicals o polítiques. Gassiot declararà avui a les 11 del matí i la CGT ha convocat una concentració de suport a les portes del jutjat.

 

Denúncia amb derivades polítiques

Qui figura com a impulsora de la denúncia és la vicerrectora d’estudiants Sílvia Carrasco -militant d’ICV de Sabadell-. La polèmica actuació de Carrasco la posà en el punt de mira dels moviments populars de Sabadell, i la seva presència activa a la candidatura Unitat pel Canvi ha suposat un escull important en les negociacions per a la formació d’un nou govern municipal amb la Crida. Just ahir, Sílvia Carrasco anunciava la seva dimissió com a vicerectora d’estudiants, oficialment per a “poder dedicar més temps als projectes de recerca dels quals és responsable, i per discrepàncies amb la decisió de canviar, amb caràcter imminent, la direcció de l’Observatori per a la Igualtat de la UAB”.