Cop d’Estat a Hondures: militars segresten el president Manuel Zelaya i l’expulsen a Costa Rica

Zelaya a Costa Rica

>> Concentració a Barcelona de rebuig del cop el dilluns 29 de juny a les 19.30 a la plaça Sant Jaume

Militars encaputxats van prendre des de primera hora del matí del diumenge 28 de juny la residència del president hondureny Manuel Zelaya. Justament aquest diumenge s’havia de realitzar un referèndum no vinculant per a la Reforma Constitucional.

Al president Zelaya, víctima del cop d’Estat dels militars i la dreta, el van traslladar el mateix diumenge a Costa Rica, des d’on ell va reclamar el seu retorn i va denunciar la traïció dels colpistes. Els governs de l’Amèrica Llatina han condemnat el cop.

>> El president del Partit Liberal d’Hondures substitueix Zelaya

>> Llegiu tota la crònica del cop d’estat que hi ha hagut a Hondures i els interessos que es podrien amagar darrere del cop

Representants dels moviments socials estan fent crides als organismes internacionals per tal que intervinguin front aquesta situació. Alhora, també s’estan fent crides perquè la població es concentri a les afores del Palau de Govern.

La consulta popular, que va ser iniciada amb la signatura de 400 mil ciutadans hondurenys, ha estat objecte de rebuig per part de sectors polítics i socials de la dreta, que els hauria portat a tirar endavant aquest cop d’Estat. Entre ells, la cúpula militar, a qui justament la Cort Suprema de Justícia va destituir el cap de l’Estat Major Conjunt de la Força Armada, Romeo Vásquez, per desobeir les ordres del president. Dijous passat, el president Manuel Zelaya ja va denunciar que s’havia desencadenat un “procés de cop d’Estat” en contra seva.

Interessos farmacèutics

Segons l’Observatori Social Centreamericà, “la participació de factors polítics i econòmics lligats a laboratoris farmacèutics transnacionals apareixia avui a Tegucigalpa com a hipòtesi seriosa per explicar el moviment colpista impulsat per sectors de la ultradreta a Hondures”.

Segons expliquen, la decisió d’aquestes màfies farmacèutiques de recolzar el moviment contra Zelaya, “hauria sorgit fa alguns mesos després de l’ingrés a l’Alianza Bolivariana para los Pueblos de América (ALBA). I és que a Hondures, “més del 80% dels medicaments són proveïts per empreses multinacionals, sent la matèria primera per a la seva producció 100% importada, principalment des dels Estats Units i Europa”. I l’acord comercial establert pels governs de Cuba i Hondures després de l’ingrés a l’ALBA va incloure com una de les principals temàtiques d’intercanvi la importació de medicaments genèrics de Cuba, com a forma de contrarestar els alts preus dels medicaments que l’Estat hondureny ha de gastar per a la provisió d’hospitals públics.

Segons aquest Observatori, doncs, el “terrorisme farmacèutic ha emergit novament en els cops d’estat contra governs que lluiten per la seva independència com va ocórrer en altres moments de la història llatinoamerciana”. 

Suport general al president  i condemna del cop

honduresEl president de Venezuela, Hugo Chávez, ha manifestat el seu rebuig al segrest per part de la cúpula militar i ha assegurat que l’imperi nord americà i l’extrema dreta estan darrere del cop d’Estat. En aquest sentit, en declaracions a TeleSUR, Chávez ha instat el president dels estats units, Barack Obama, a pronunciar-se al respecte. A més, ha considerat que aquest atac contra Hondures, ho és també contra tots els pobles d’Amèrica Llatina.

Els govierns països llatinoamericans, així com de la Unió Europea, també han condemnat el cop. El president de l’Assemblea general de les Nacions Unides, Miguel D’ Escoto, ha qualificat els dets de “acció criminal de l’Exèrcit colpista” i ha reclamat a tots els governs que condemnin el cop.

Ordre de la Cort Suprema

Segons informa la cadena Telesur, l’ordre de segrest que han dut a terme els militars hauria sortit de la Cort Suprema hondurenya, seguint pressions dels grups de poder de l’oligarquia. Mentrestant, als carrers de Tegucigalpa i a altres ciutats del país milers de persones han tornat a participar en les protestes contra el cop instigat per la dreta.

Zelaya denuncia el cop i reclama el seu retorn des de Costa Rica

Des de Costa Rica, Zelaya ha afirmat que segueix essent el president escollit democràticament i que “la cúpula de les FF.AA. m’ha traït, m’ha ultratjat, han envaït casa meva aquest matí. M’han amenaçat de disparar-me, és un segrest brutal contra la meva persona, sense cap justificació”. Ha atribuït el cop a “la manipulació d’una elit afamada de poder que té molt control en el Congrés, que té control polític i econòmic; ells manegen al país, són unes 6 o 7 persones que fan un mal horrible a la nació”.