Cultura popular, identitat nacional i lluita

Quan escric aquesta col·laboració amb L’ACCENT em trobo en plena feina d’organització i promoció de la III Diada de Cultura Popular a Vic, que organitza l’Associació per la Cultura Popular Catalana de Vic, amb la col·laboració de la CUP. És una diada que celebrem el dissabte anterior al dia de Sant Jordi i en la qual hi participen colles de gegants, capgrossos, bestiari, músics, bastoners, panderos, ball de gitanes, ball de cercolets, un esbart dansaire, un grup de falcons i una colla castellera, que són els protagonistes de moltes festes majors arreu dels Països Catalans.

En aquesta diada sempre es fa un campionat de bitlles catalanes i no hi falten mai els grups d’animació infantil, el correfoc, un sopar popular i el fi de festa, a la plaça de la Catedral. En total es mobilitzen unes trenta colles i més de sis-centes persones.

Aquest any en la diada s’ha fet un homenatge pel cinquantenari de la mort d’en Joan Amades, el gran folklorista català que amb la seva recerca i investigació ens ha permès conèixer en tota la seva essència la nostra cultura popular d’arrel tradicional i que amb això no perdem els nostres costums.

El fet de que es faci aquesta diada el dissabte anterior a Sant Jordi no és casual, sinó que l’hem volgut fer proper a un dia tan nostre, un dia que espero amb il·lusió, perquè em regalin la rosa, em portin el llibre i tots els carrers i places s’omplin de gent amb llibres i roses. Uns ho regalem als altres i altres fins i tot a ells mateixos.
He volgut explicar tot això perquè per mi el fet de promocionar la nostra cultura popular és un fet important, no és una cosa merament folklòrica. Aquesta recuperació i promoció de la nostra cultura d’arrel més tradicional és una forma de fer visible al carrer la nostra identitat nacional i no deixa de ser una lluita que d’una forma lúdica va arrelant entre la gent.

Aprofito aquest article per a dir-vos que el proper dia 25 d’abril a la plaça de Sant Agustí de València hi haurà una mostra de cultura popular, emmarcada en la cultura del foc. Aquest acte cultural és previ a la manifestació nacional convocada per la Campanya 300 anys d’Ocupació 300 anys de Resistència i a la que cada vegada són més les entitats culturals, associacions, organitzacions polítiques, sindicals, ateneus i casals populars, que hi donem suport.