Denuncien la implicació d’Unión Fenosa en assassinats contra activistes guatemalencs

Demanen a la Generalitat principatina que actuï sobre Gas Natural per evitar-ho

Octavio Roblero, activista guatemalenc, va ser assassinat davant la seva feina el passat 17 de febrer per un grup d’individus desconegut. Estava amenaçat de mort perquè era dirigent del Frente de Resistencia en Defensa de los Recursos Naturales y Derechos de los Pueblos, FRENA. Precisament el 20 de gener havia presentat un recurs a la Cort Suprema de Justícia per demanar protecció. Però no va servir de res.


Octavio no és l’únic activista que ha estat assassinat a Guatemala els darrers mesos: el 30 de novembre havia estat assassinat un altre militant de FRENA, Víctor Gálvez; el 13 de gener era l’activista Evelinda Ramírez qui va ser assassinada.

Tot ells tenien una causa comú: denunciar els abusos contra la població que estava generant l’actuació de Deocsa, una empresa filial d’Unión Fenosa – Gas Natural a Guatemala. Aquests tres dirigents, denuncien els seus companys i compenyes, “han estat assassinats per l’activitat social i la lluita que feien contra les apagades i cobraments excessius de Decosa”. És a dir, que encapçalaven la lluita que hi ha a Guatemala contra els preus de l’electricitat, que gestiona l’empresa Unión Fenosa – Gas Natural.

Davant d’aquesta realitat, s’ha engegat una campanya d’investigació rigorosa que aclareixi l’autoria dels assassinats i les responsabilitats que puguin existir a tots els nivells, inclosa la possible complicitat de les filials d’Unión Fenosa. Entre els destinataris de la carta que s’ha impulsat per demanar la investigació hi ha també La Caixa i Repsol YPF, com a principals accionistes de la companyia.

Els signataris de la campanya entenen que els assassinats “responen a l’intent de silenciar l’activitat dels moviments socials i dels defensors i defensores dels drets humans que estan denunciant la violació de drets civils i constitucionals dels guatemalencs i guatemalenques per part de diversos actors que s’emparen en la persistència de la impunitat que el govern de Guatemala afavoreix”. Afegeixen que cal assenyalar també la responsabilitat del Govern espanyol “en la impunitat d’aquests assassinats”.

Entitats catalanes demanen responsabilitats
Desenes d’entitats socials d’arreu dels Països Catalans s’han sumat a aquesta crida per tal que s’obri la investigació. És especialment rellevant que s’hi hagin afegit perquè la carta també insta al Govern de la Generalitat de Catalunya, als partits principatins i als diputats que tinguin present (pel fet que Gas Natural i La Caixa són d’origen català) l’obligació de vigilar que les actuacions de les transnacionals compleixin amb la seva responsabilitat social de respectar els drets humans arreu del món on tinguin filials.