Després de 16 anys el Correllengua segueix recorrent els Països Catalans

Correllengua 09

A partir del cap de setmana després de la revetlla Sant Joan, la festa nacional dels Països Catalans, el Correllengua comença a córrer pel país. Els actes a l’entorn d’aquesta cursa per la llengua hauran d’haver acabat el dia abans de la cloenda, el 7 de novembre a Perpinyà (Rosselló), on es fa des de fa 7 anys coincidint amb l’aniversari de la signatura del Tractat dels Pirineus, el 7 de novembre de 1659.

El correllengua sorgeix l’any 1994 a l’illa de Mallorca, inspirada en la Korrika del País Basc. El 1995 es comença a fer al País Valencià i a partir del 1997 la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL) agafa el compromís de portar-lo a la resta dels Països Catalans.

Enguany, la flama simbòlica del Correllengua, com cada any, es divideix en quatre columnes (o persones de renom que es tracten al correllengua) que transcorreran la majoria de comarques. En aquesta edició, els noms de les quatre columnes són: Montserrat Roig (Barcelona, 1946 -1991), llicenciada en filosofia i lletres; Joan Oliver (Barcelona, 1899 – Sabadell, 1986), conegut pel nom de Pere Quart, poeta, dramaturg, narrador, traductor i periodista; Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 1918-1991) i Manuel de Pedrolo (l’Aranyó, 1918-1990).

Les comarques del País Valencià estan coordinades per Acció Cultural del País Valencià i, per tant, allà les columnes són diferents (enguany, els 550 anys de la mort d’Ausiàs March). Pel que fa a Mallorca, el col·lectiu Joves de Mallorca per la Llengua organitza el Correllengua cada dos anys. Enguany no hi ha Correllengua a Mallorca, sinó que se celebrà l’Acampallengua a finals de maig.

Quant al País Valencià, ACPV assenyala que enguany “la Flama arribarà a més de 150 poblacions del País Valencià” i també “visitarà un gran nombre de col·legis on més de 150.000 escolars rebran l’auca d’Ausiàs March”. Per la seua banda, la CAL s’enorgulleix que l’any passat “va mobilitzar més de 300.000 persones, celebrant-se més de mig miler d’actes arreu del país”. Finalment, Joves de Mallorca per la Llengua afirma que “la darrera edició va comptar amb uns 45.000 participants”.