El 22 d’octubre, tret de sortida de la Vaga de Totes

La lluita feminista es planteja la convocatòria d'una vaga general a la primavera

Redefinir el concepte de vaga per incorporar-hi la lluita feminista. Aquest és el principal objectiu de la Vaga de Totes, una iniciativa sorgida gairebé fa un any des de diferents espais feministes i que demà, 22 d’octubre, té el seu primer gran repte en forma de jornada de mobilització massiva al Principat.

En un principi, la voluntat del grup motor de la iniciativa era convocar una vaga general pel 22 d’octubre que permetés visualitzar tots aquells aspectes que queden exclosos d’una vaga general convencional, com ara les feines domèstiques, que tradicionalment han recaigut en les espatlles de les dones. Amb el pas dels mesos i després de mantenir converses amb diferents sindicats, però, la convocatòria de vaga general s’ha ajornat fins la primavera. La data encara no està establerta, però tot apunta que podria ser al voltant de 8 de març, el Dia Internacional de la Dona Treballadora que enguany cau en diumenge.

Mobilitzacions a Barcelona i a l’àrea metropolitana

Segons Laura Mardiol, membre de l’assemblea de la Vaga de Totes, el principal objectiu de la jornada de lluita de demà és “deixar clar que el punt central d’una vaga no és l’home blanc assalariat”. La Vaga de Totes vol posar en primer pla la realitat laboral al complet, incloent-hi totes aquelles feines no pagades, no reconegudes, i que en la majoria de casos són dutes a terme per dones. “Moltes d’aquestes tasques, com ara l’atenció a la gent gran, s’encarreguen de la vida i sense elles el teixit productiu no podria funcionar”, explica Mardiol. “El nostre punt de partida era empoderar-nos de l’eina de lluita que representa la vaga i transcendir l’àmbit productiu i laboral”, afegeix Gal·la López, membre del grup motor de la Vaga de Totes. En definitiva, una vaga productiva que s’escapi dels clàssics patrons androcèntrics i que englobi tot tipus de treballs, siguin productius, reproductius, domèstics, sexuals, formals o submergits. Tot plegat en un context social actual força cru per les dones a l’estat espanyol i als Països Catalans, tal com ho demostra la xacra de la violència masclista, el projecte fallit de llei de l’avortament, les retallades en serveis públics i benestar social o la vulneració de drets de les persones migrades.

Tot i que la voluntat és que la iniciativa tinguin un caràcter i una vocació global, l’organització centra en primer lloc els seus esforços a visualitzar el treball fet en assemblea demà arreu del Principat, i més concretament a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana. La jornada començarà amb accions descentralitzades als carrers de diferents poblacions amb la consigna ‘Aturem el món’. A les 10:30 hi ha convocat un esmorzar a la Plaça dels Àngels de Barcelona, a les 12 un vermut als Jardinets de Gràcia i a les 15:00 un dinar a Plaça Catalunya, lloc des del qual sortirà la manifestació convocada a les 7 de la tarda.

Quin paper hi desenvolupen els homes?

En el moment de publicar aquest article ja són 778 les adhesions a la Vaga de Totes, entre col·lectius i persones a títol individual. Hi trobem Ca la Dona, Gatamaula, Feministes Indignades, Endavant, diferents territorials d’Arran o diverses assemblees de districtes de Barcelona i del 15M. Però una de les preguntes que es generen davant la redefinició de vaga duta a terme per la iniciativa amb l’objectiu d’incorporar-hi la lluita feminista és: quin paper hi han de jugar els homes? Les reunions de coordinació de la Vaga de Totes són formades exclusivament per dones (entenent aquest concepte com un tot que engloba lesbianes i persones transsexuals o transsgènere), però la convocatòria de mobilització s’estén a  tothom. Segons Laura Mardiol, “la Vaga de Totes és una oportunitat perquè l’home es replantegi els seus privilegis i el rol que ha de desenvolupar a la societat”.

Converses amb sindicats de cara a la convocatòria de vaga

Segons Gal·la López, la jornada de demà ha de servir per contagiar la nostra lluita i fer que totes les persones i col·lectius que hi participin continuïn caminant amb pas ferm cap a una vaga general, que es podria convocar pels voltants del 8 de març. La idea inicial que la vaga fos el 22 d’octubre es va haver de repensar, entre altres coses pels resultats que van tenir les converses amb sindicats com la COS o la CNT. “Ens van dir que per la seva pròpia dinàmica assembleària el 22 d’octubre representava massa poc marge per fer una convocatòria de vaga general”. Així doncs caldrà esperar si la mobilització de demà serveix de catalitzador de la lluita feminista des d’ara i fins a la primavera.