El món universitari no dóna treva

Tomàs Sayes, l'estudiant de la UAB que està en vaga de fam

Arreu dels Països Catalans, l’àmbit universitari bull. Estudiants, personal docent, investigadors, personal administratiu i de serveis no cessen en les seues reivindicacions per aturar els embats neoliberals que atempten la universitat pública.

>> Demà dijous 12 de març hi ha convocades manifestacions arreu del territori.

>> Un estudiant continua en vaga de fam a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

>> A la Catalunya Nord, s’encén l’ira contra la reforma del govern francès.

L’ACCENT hem parlat amb el portaveu nacional del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Adrià Martí, perquè ens pose al dia de tot plegat.

Mobilitzacions contra Bolonya
Demà dijous 12 de març, els estudiants tenen una nova cita per denunciar l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES). S’esperen mobilitzacions a tot l’Estat espanyol. A casa nostra, el SEPC ha anunciat protestes a les següents capitals: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Castelló, Alacant i Palma. El sindicat independentista preveu una bona resposta de la comunitat estudiantil.

El portaveu Adrià Martí, en declaracions a L’ACCENT, ha explicat l’orígen d’aquestes protestes: “Eixim al carrer perquè al gener hi hagué una trobada d’assemblees de tot l’Estat espanyol a València i es va decidir que calia seguir amb mobilitzacions contundents”. Per a l’estudiant, les mobilitzacions de demà són força importants, encara més després de la pausa feta amb motiu dels exàmens: “Tornem amb forces per donar de nou la imatge del novembre passat, quan van eixir 20.000 persones al carrer en una manifestació històrica que feia temps no es recordava a València”.

Sobre les reformes que enclou el Procés de Bolonya, Martí ha declarat que ja existeixen proves de la seua aplicació. Per al jove estudiant, “semblen ximpleries però no ho són pas”. Martí en destaca “la presència de seus bancàries dins la universitat o l’aplicació de classes amb assistència obligatòria, major lliurament de treballs, desaparició d’exàmens…”. En el cas concret del grau d’Història, Martí denuncia la desaparició d’assignatures tan elementals com la història del País Valencià, en el cas de les universitats valencianes. “Així perdem les nostres arrels”, ha sentenciat el portaveu.

Vaga de fam
Avui és el dissetè dia que l’estudiant de la UAB Tomàs Sayes roman en vaga de fam en protesta per l’aplicació de l’EEES. Al bloc que s’ha creat per fer el seguiment d’aquesta vaga, es pot comprovar que el jove perd pes a mesura que passen els dies. Tomàs va prendre aquesta decisió amb la voluntat d’exigir a les autoritats universitàries que replantegen els seus posicionaments i facen cas a les demandes del moviment estudiantil.

Manifest del personal universitari
No només els estudiants s’enfronten a Bolonya. Ahir es va conèixer que uns tres-cents membres del personal universitari no estudiantil (becaris, professors, administratius…) han signat un manifest on fan palès el seu rebuig a la reforma europea. Per al SEPC, en nom d’Adrià Martí, “ens sembla molt bé que el PAS i el PDI condemnen els agressors i denuncien el secretisme amb el què s’està portant el Procés de Bolonya”. Com que el manifest és de caràcter obert, Martí ha recalcat que “estem fent tot el possible per animar els professors de les universitats del País Valencià perquè hi hagen més adhesions”.

Protestes a la Catalunya Nord
Mentrestant, les protestes a la Universitat de Perpinyà contra la llei de reforma universitària que vol aplicar l’Estat francès marquen l’actualitat. Demà hi ha convocada una manifestació pels carrers de la ciutat que se sumarà a les anteriors protestes, com la concentració d’avui o el bloqueig de les aules portat a terme les darreres setmanes. Els estudiants s’oposen a la mercantilització i la privatització de l’ensenyament.