El moviment estudiantil 45 anys després de la Caputxinada

‘La Memòria del Futur’. Aquest és el nom que han portat les jornades amb què s’ha recordat el 45è aniversari de la Caputxinada. Les jornades s’han celebrat els dies 9, 10 i 11 de març a l’edifici històric de la UB.

 

El tret de sortida de les jornades s’ha donat al Paranimf del Rectorat i ha fet un repàs a la història del moviment estudiantil des de la Caputxinada, fins a dia d’avui, passant per la insubmissió a la mili, el no a la guerra i la lluita contra el procés de Bolonya entre d’altres.

La conferència inaugural ha anat a càrrec de l’historiador Josep Fontana Professor d’història de l’Institut Universitari Jaume Vicens Vives de la Universitat Pompeu Fabra i militant antifranquista durant els fets de la Caputxinada. Aquest destacat la situació de la universitat, i de com aquesta es veu afectada per les retallades pressupostàries dels governs de Madrid i de la Generalitat de Catalunya. També ha fet esment a la situació de crisi, i al fet que hi hagi una tendència a fer retallades socials quan les classes populars més pateixen.

El segon dia de les jornades, ha començat amb la taula de testimonis, amb Ignasi Pons, Lluís Maruny i Pere Solà, aquests han recordat com es van desenvolupar els fets ara fa 45 anys. La Caputxinada va ser el setge policial que durant més de 48 hores –del 9 a l’11 de març de 1966– va retenir a un grup de més de 450 estudiants i professors universitaris que, juntament amb un notable grup d’intel·lectuals, van erigir-se en assemblea constitutiva del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB) al convent dels Pares Captuxins del barceloní barri de Sarrià.

A continuació s’ha desenvolupat la segona taula de debat, ‘Organització i moviment estudiantil’ en què Xavier Julve i Noura Aharchi han explicat les formes d’organització del moviment dels anys noranta i fins a la lluita contra l’EEES (Espai Europeu d’Educació Secundària). La tarda ha donat lloc a les taules “Accions i lluites” amb Quim Boix, Martí Marin, Manuel Delgado i Eudald Calvo, que han explicat les formes de lluita de les diferents èpoques, des del 1966 fins a dia d’avui i “Combatem el Patriarcat” amb Mireia Bofill, Marc Garriga i Mireia Foradada, que han abordat el com es tracten les qüestions de gènere dins el moviment.

L’últim dia de les jornades, ha començat amb la taula “Construïnt la Universitat Pública” amb Juan Ramón Capella, Diana Pujol i Arnau Mallol i la taula “De la universitat als moviments socials” amb Anna Sallés, Iván Miró, Manu Simarro i Núria Comerma.

La cloenda de l’acte s’ha desenvolupat amb la lectura del “Manifest per la Universitat Pública”, en les properes setmanes s’iniciarà una campanya de recollida de signatures de suport a aquest manifest i es farà públic a www.caputxinada45anys.wordpress.com. També s’ha valorat l’alt contingut i la qualitat del material obtingut a través d’aquestes jornades, que han traçat un perfil històric del moviment estudiantil inexistent fins ara.