El Parke torna a la càrrega per salvar el conveni de neteja i vint llocs de treball

PARKE

Dijous 5 de setembre, desenes de simpatitzants de la Koordinadora de Kol·lectius del Parke es tancaren dins les instal·lacions de l’Ajuntament d’Alfafar per denunciar la decisió de l’alcaldia d’Alfafar de trencar el conveni de neteja que mantenien des del 1986.

L’alcalde d’Alfafar, Juan Ramón Adsuara, va aprovar el passat 8 d’agost un decret pel qual totes les concessions de neteja eixien a concurs públic inclosa la del barri Orba, més conegut com Parke Alcosa, cosa que segons denuncia la Koordianadora significa a la pràctica “acomiadar el mòdul de neteja de la cooperativa social del Parke, després de 27 anys ininterromputs de prestació d’aquest servei”.

Tot i que l’Ajuntament defensa que la cooperativa es podrà presentar i que hi haurà condicions que s’ajusten al seu funcionament, la mateixa cooperativa ho considera el trencament definitiu de l’acord i una “agressió” que enllaça amb “l’acte de violència institucional més important que s’ha realitzat en aquest municipi [Alfafar] des de la dictadura franquista: el desallotjament violent de la ciutadania present al ple on s’aprovaren els primers pressuposts [de l’any 2012].”

Tot i que hi ha hagut algunes temptatives de trencament prèvies, l’acord entre l’Ajuntament i la cooperativa social es manté des del 1986. A través d’aquesta concessió, la cooperativa ha pogut donar feina a més de cinc-centes persones, la majoria de les quals “amb problemàtiques socials i dificultats d’inserció laboral, que d’altra manera s’haurien vist empentades a situacions de marginalitat i d’exclusió social”. Actualment, més de vint persones treballes al mòdul de neteja de la cooperativa.

Resposta i mobilitzacions

La resposta de la Koordinadora va ser immediata en conèixer-se la notícia. Així, el 13 d’agost, un centenar de veïns i veïnes acudiren a l’assemblea convocada a la plaça Miguel Hernàndez, al mateix Parke Alkosa, per valorar la situació i decidir una estratègia de mobilitzacions. Des de l’assemblea es va decidir iniciar una campanya per la derogació del decret que inclou una recollida de signatures i, com no, mobilitzacions.

La primera de les quals ha sigut aquest proppassat 27 d’agost, a les portes de l’Ajuntament d’Alfafar, a la qual assistiren més de dues-centes persones. La següent fou el passat 5 de setembre, que va incloure un tancament dins l’Ajuntament i una posterior cadena humana per encerclar-lo.
 
Per la seua part, l’Ajuntament ha tancat les portes a qualsevol tipus de negociació i ha intentat deslegitimar la Koordinadora acusant-la de pagar sous a persones que no es dediquen a la neteja. “Cap persona ha viscut del pressupost de la neteja sense ser femater -assegura la Koordinadora-, fins i tot el pressupost ha sigut reforçat un 25% durant anys amb finançament propi de la cooperativa, per fer possible la funció d’inserció […] Per a l’Ajuntament no es tracta de regularitzar un servei de neteja viària per a major eficiència, ni de prendre mesures per ajudar a pal·liar la crisi, es tracta d’exterminar mitjançant l’asfixia i la repressió un poble que cada dia decideix sobre la seua existència, la seua dignitat i la seua llibertat.”