El Rebrot fa 10 anys

rebrott 2010El Rebrot, l’aplec de joves dels Països Catalans organitzat per Maulets, arriba a la desena edició mantenint el seu esperit però amb un format molt diferent d’aquell primer Rebrot de 2001. Seguint el model projectat ja fa alguns anys amb la pretensió d’esdevenir no només un festival musical, ha tingut lloc enguany a Berga, amb un seguit de tallers, xerrades, concerts i debats totalment gratuïts.

 

Un dels eixos de treball del Rebrot s’ha basat en les activitats que es desenvolupaven al bell mig del carrer, reivindicant l’ús de l’espai públic. Des d’un torneig de futbol, fins a excursions pel terme municipal de Berga i cercaviles. Es realitzà també el Certamen Jove de Literatura Social, que arriba a la seva segona edició, i del qual el 17 de juliol se’n donaren a conèixer els guanyadors, que presenta dues modalitats: prosa i poesia. Finalment, el dissabte 17 a les 5 de la tarda, l’actuació per als més petits del grup d’animació Koloraines clougué les activitats al carrer que es desenvoluparen al llarg de l’edició d’aquest Rebrot.

Els concerts de la nit enguany han estat al Pavelló, tot i que amb entrada lliure, i aplegaren grups d’arreu dels Països Catalans, entre els quals els finalistes del concurs Esclat.

Les activitats de debat s’iniciaren el divendres dia 16 amb una xerrada sota el títol “Resistències al capitalisme a Andalusia i al Marroc”, que amb la presència de les organitzacions JALEO -organització juvenil independentista i revolucionària d’Andalusia-, així com Via Democràtica -del Marroc-, ens aproparen a les lluites que des d’aquests dos territoris es duen a terme per a fer front al capitalisme. El mateix dia, i a les 8 del vespre, es realitzà una xerrada sobre la lluita antinuclear als Països Catalans. Una temàtica d’actualitat i d’alt interès per al futur del nostre país. Del dissabte 17 cal destacar el debat que es dugué a terme al redós de les polítiques d’esquerra al s.XXI. Aquest, comptà amb la participació de Raimundo Viejo, Doctor en Ciència Política i de l’Administració, i actual professor a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona; Yodenis Guirola, professor cubà, docent i investigador de la UB i professor també, de la Universitat Comunista dels Països Catalans; i finalment, comptà amb la presència de Panos Raptis, membre del Partit Anticapitalista Grec.

Les activitats del Rebrot acabaren el diumenge dia 18 a l’Aplec del Pi de les Tres Branques. Els parlaments al Pi Vell foren a càrrec de Muriel Casals (presidenta d’Òmnium Cultural), Manolo Tomàs (portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre), Gonçal Bravo (secretari general de la Coordinadora Obrera Sindical) i Quim Sala (doctor en filosofia i professor de moltes generacions de berguedans). Al Pi Jove van ser les organitzacions de l’esquerra independentista les encarregades de prendre la paraula.