El TIL, penjant d’un fil

L’aplicació efectiva del trilingüisme a les aules de les Illes sembla haver-se complicat definitivament. El govern autonòmic del Partit Popular ha hagut de fer front a noves mobilitzacions i a una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que podria deixar el TIL definitivament fora de joc. Paral·lelament, la Conselleria d’Educació ha viscut una crisi política que ha suposat el cessament de la consellera Joana Maria Camps i altres membres destacats del seu equip.

Si bé el PP manté que la sentència del TSJIB no atura definitivament el TIL, pocs dies després portaveus de l’Assemblea de Docents cridaven a no aplicar el trilingüisme a les aules illenques. El clima entre els diferents agents de la comunitat educativa és de celebració. La intersindical STEI valorà la sentència com “l’enèsima garrotada a la política educativa del govern”, mentre que el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans apuntà a què “la lluita dels darrers anys ha donat resultats”. El passat 7 d’octubre la conselleria admetia finalment que el TIL no s’està aplicant tret del cas d’alguns centres amb direccions més afins al PP que ho fan de forma voluntària. L’Assemblea ha anunciat que “en les darreres dues setmanes 52 centres ja han refet els seus projectes lingüístics”.

Genys menyspreable ha estat el terratrèmol polític que la nova situació jurídica del TIL ha generat. José Ramon Bauzá declarà obertament a la premsa que havia estat decisió personal seva el relleu de Joana Maria Camps. La nova consellera, Núria Riera, tampoc prové del món educatiu: és llicenciada en dret i funcionària local de carrera. Entre el seu equip el més destacat és el polèmic Miquel Deyà, supervivent a dues purgues de la conselleria d’educació.

Les setmanes vinents es veurà en què es plasmarà el canvi de consellera. Algunes veus parlen d’un possible acostament a la via del diàleg, però de moment Riera ha posat en marxa una sèrie de visites a centres per estudiar “l’aplicació del TIL cas per cas”, així com l’enviament de cartes als pares. Tots els agents polítics a l’esquerra del PP han insistit a exigir “l’enterrament” definitiu del TIL, com ho expressà Més per Mallorca al Parlament Balear. En un comunicat emès fa uns dies Endavant-OSAN instava a no entendre la sentència com a cap “mostra de bona voluntat per part dels tribunals”, i ha recordat la dura condemna rebuda per les estudiants encausades per l’entrada a la Conselleria d’Educació, tot cridant a continuar amb “l’organització, la mobilització i especialment la desobediència”.