El Tribunal Russell denuncia la complicitat del la UE amb els crims d’Israel i reclama que apliqui sancions

russellbcn_13mar2010El Tribunal Russell sobre Palestina, que ha celebrat els dies 1, 2 i 3 de març la seva primera sessió a Barcelona, ha reclamat en les seves conclusions que la Unió Europea suspengui els seus acords amb Israel, i li imposi sancions econòmiques i diplomàtiques per acabar amb la imputinat amb que compten els crims contra el pobe palestí i la seva violació i menyspreu dels drets humans.

Després d’escoltar les declaracions d’experts, testimonis presencials, juristes i diplomàtics ha conclòs que la Unió Europea “ha fallat en la seva obligació elemental de vetllar pel compliment de les normes fonamentals del dret internacional”, limitant-se a estèrils declaracions de condemna.

Per això, el Tribunal en les seves conclusions ha instat a la UE a anar més enllà de la retòrica i “suspendre els acords d’associació preferents” amb el govern de Tel Aviv, ja que l’Estat sionista ha incomplert reiteradament i de forma sistemàtica el punt del tractat que l’obliga a respectar la legalitat internacional en materia de drets humans. Els membres del jurat han reclamat que es “facin efectives les lleis e la jurisdicció internacional contra els acusats de crims de guerra”. En aquest sentit han criticat els canvis regressius a les lleis que permeten perseguir els criminals de guerra, com els que va fer l’Estat espanyol per evitar les denúncies contra dirigents polítics i militars israelians. Recentment, denúncies davant dels tribunals han fet que els dirigents sionistes evitessin viatjar a països com la Gran Bretanya, fet davant el qual hi ha hagut pressions per a fer reformes legislatives impedint que es puguin perseguir eficaçment els seus crims. El Tribunal reclama així que “Europa no es converteixi en un “lloc segur per als criminals de guerra”.

Stéphane Hessel, l’últim dels redactors de la Declaració Universal dels Drets Humans viu, ha volgut destacar que no est tracta d’una mera declaració o discurs, sinó que el que s’està denunciant són “fets precisos amb responsabilitats jurídiques concretes”. El tribunal ha tractat en aquesta sessió de Barcelona el paper de la UE en actes com l’atac contra Gaza que causà la mort de 1412 palestins, la construcció del mur de l’Apartehid, o la inhibició davant la destrucció d’infraestructures civils, com escoles i centres sanitaris, per part de l’exèrcit sionista, pagades pels mateixos ciutadans europeus.

La premi nobel de la pau irlandesa Máiread Corrigan-Maguire ha denunciat “el silenci i la complicitat europees” davant els crims sionistes. El dirigent històric antiapartheid del Congrés Nacional Africà, Ronnie Kasrils, ha instat a la Unió Europea a “imposar a Israel les sancions necessàries para acabar amb la impunitat de què ha gaudit durant dècades”.

Després de la capital catalana, on el Tribunal s’ha centrat en investigar el paper de la UE i la seva relació amb els crims d’Israel, la propera sessió del tribunal se celebrarà a Londres i les següents a Nova York i Sud-Àfrica, on acabarà l’any 2012. Les sessions jutjaran el lligam d’empreses multinacionals amb l’ocupació, el paper dels Estats Units, i el règim d’Apartheid instaurat per Israel cap a la població Palestina, respectivament.

L’ambaixada d’Israel a Madrid, com a única resposta ha menystingut el Tribunal. En un comunicat a premsa la delegació de l’estat racista ha insultat els membres del Tribunal Russell, i fins i tot ha difós un dibuix comparant-los amb el klu klux klan, Stalin i els nazis. L’Ambaixador israelià Raphael Schutz ja havia destacat abans per dirigir diversos insults i exabruptes contra la ciutadania catalana arran de les massives manifestacions contra l’atac a Gaza de l’any passat que hi va haver al nostre país.

russellEl Tribunal Russell és una cort popular i de consciencia, que reuneix defensors dels drets humans i destacats intel·lectuals d’arreu del món coneguts pel seu compromís amb la pau i la llibertat. Va ser creat pel filòsof, matemàtic i escriptor britànic Bertrand Russell i  jutjà l’activitat dels Estats Units al Vietnam al llarg dels anys 67 i 68. També jutjaria el període repressió dels drets humans a mans de les dictadures militars a Amèrica Llatina durant els anys 70. Fou presidit entre altres per Jean Paul Sartre. La comissió de suport inclou tota mena de personalitats, com Noam Chomsky, Ahmed Ben Bella, l’exsecretari general de l’ONU Boutros Boutros Ghali, Ken Loach, Harold Pinter, Susan George, Tariq Ali,, Eric Cantonà, Costa Gavras, Naomi Klein, Gisèle Halimi, Eduardo Galeano o el recentment desaparegut Howard Zinn, entre altres.

>> Conclusions de la sessió del Tribunal Russell a Barcelona (-pdf- en anglès).