El TSJC condemna a ROCA SA a indemnitzar la vídua d’un treballador mort per Silicosi

La recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) considera provat que el treballador va morir a causa de l’exposició laboral a la Sílice sense les mesures de seguretat legals, condemnant a l’empresa de sanitaris ROCA SA de Gavà (Baix Llobregat) a indemnitzar la vídua i els fills.

No és la primera, i segurament no serà la darrera, però ROCA SA, coneguda empresa de sanitaris del Baix Llobregat, ha estat condemnada a indemnitzar als familiars d’un treballador mort per culpa de la manca greu de mesures de seguretat a l’empresa.

30 anys a l’empresa

El difunt treballador va prestar els seus serveis per a l’empresa ROCA SA durant tres dècades, des de 1963 a 1993, com a Peó, al municipi de Gavà. Durant aquest llarg període va estar exposat laboralment a la pols de Sílice (SiO2), una substància que es fa servir en les matèries primes per a produir diverses parts dels lavabos i utensilis similars.

silicosiAnys després d’haver abandonat l’empresa, al 2012, l’operari va ser declarat en situació d’Invalidesa per patir una greu Malaltia Professional, l’anomenada Silicosi Pulmonar, que fins i tot li va causar la necessitat d’estar lligat a una màquina per respirar, la Oxigenoteràpia durant tot el dia a casa seva. Finalment, aquesta malaltia laboral li va causar la mort a l’abril de 2013.

La Silicosis és una greu Malaltia Professional causada per inhalació de Sílice, que al restar als pulmons causa dificultats per respirar (pneumoconiosis), apareixent les seqüeles anys o dècades després de l’exposició a la substància, de forma semblant als afectes de l’amiant. La Silicosis és típica dels miners, però s’ha diagnosticat en múltiples altres professions amb exposició a la Sílice, com en aquest cas de l’empresa de Gavà.

Denúncies sindicals i reclamacions judicials

La sentència judicial del TSJC, del passat 17 de febrer, deixa constància de que anteriorment s’havien donat altres diagnòstics idèntics a l’empresa. Aquesta realitat ha estat denunciada reiteradament en els darrers anys per la secció sindical de CGT de ROCA en escrits interposats a la Inspecció de Treball, reclamant que l’exposició a aquesta perillosa substància es fes complint la normativa en matèria de prevenció de riscos laborals.

La sentència judicial recull tota la normativa que hauria d’haver complert l’empresa, ja des de les Ordres de 1940 i 1961, respecte a les mesures per evitar l’exposició a la Sílice (mascaretes, evitar el pols, ventilació,…), però l’empresa va al·legar al judici un total desconeixement de que tingues cap obligació preventiva en la matèria. En paraules del TSJC, «l’empresa no ha demostrat haver complert la normativa preventiva a la que estava obligat», excusant-se en que havia perdut tota la documentació amb el pas dels anys.

En Toni Casado, Secretari General de CGT de ROCA, valora com a molt positiva la sentència, permetent no només reconèixer els casos de treballadors ja afectats, sinó pressionar l’empresa per aplicar les mesures preventives adients.

Malalties Professionals amagades

Segons afirma en Miguel Arenas, advocat del Col·lectiu Ronda que va portar la defensa jurídica de la viuda i fills del difunt treballador, «moltes Malalties Professionals no són declarades com a tals, i resten com a malalties comunes, causant pensions més baixes, i la impunitat de les empreses infractores, que eviten indemnitzar als treballadors afectats i a les seves famílies».

En paraules del lletrat Arenas, «en molts casos els càncers i altres greus patologies que han estat causades per exposicions laborals son amagades per les Mútues i l’INSS», com en el cas de «l’amiant, la sílice o les empreses petroquímiques, entre d’altres».