Els Països Baixos, el primer país europeu a protegir la neutralitat de la xarxa

net neutrallity“La llei de neutralitat de la xarxa prohibeix que els proveïdors d’internet interfereixin el trànsit dels seus usuaris” / “La llei inclou una disposició per garantir que els proveïdors d’internet només podran desconnectar els usuaris en un conjunt molt limitat de circumstàncies”.

El 8 maig passat els Països Baixos van adoptar una legislació crucial per protegir la xarxa oberta i segura. Es converteix així en el primer país d’Europa que implementa la neutralitat de la xarxa per llei. A més, el Comitè va aprovar les disposicions que protegeixen els usuaris contra la desconnexió i les escoltes telefòniques per part dels proveïdors.

La llei de neutralitat de la xarxa prohibeix que els proveïdors d’internet interfereixin el trànsit dels seus usuaris. La llei permet la gestió del trànsit en cas de congestió o motius de seguretat de la xarxa, sempre que aquestes mesures serveixin els interessos de l’usuari d’internet. Els possibles errors tècnics de la llei encara poden ser corregits en una votació el 15 de maig.

A més, la llei inclou una disposició contra les escoltes telefòniques, la restricció pels proveïdors d’internet d’utilitzar tecnologies invasives d’intercepció de telèfons, com ara la inspecció profunda de paquets (DPI). Només poden fer-ho en circumstàncies limitades, o amb el consentiment explícit de l’usuari, que podrà retirar-lo en qualsevol moment. L’ús de DPI va prendre molta rellevància quan KPN* va admetre que analitzava el trànsit dels seus usuaris per recollir informació sobre l’ús de certes aplicacions. La llei permet les escoltes telefòniques amb una ordre judicial.

D’altra banda, la llei inclou una disposició per garantir que els proveïdors d’internet només podran desconnectar els usuaris de la xarxa en un conjunt molt limitat de circumstàncies. L’accés a internet és molt important pel funcionament en una societat de la informació, i els proveïdors en l’actualitat podrien, sobre la base dels seus termes i condicions, desconnectar els seus usuaris per nombroses raons. La disposició permet la desconnexió en el cas de frau o quan un usuari no paga les factures.

Bits of Freedom, el moviment holandès de drets digitals que va lluitar per aquestes disposicions, aplaudeix la nova llei. Es considera que és un moment històric per la llibertat a internet als Països Baixos i demana a altres països que segueixin l’exemple holandès.

bits of freedomDoor Ot van Daalen és membre de Bits of Freedom**

*KPN: operadora telefònica holandesa -als Països Catalans opera sota el nom de Symio- que fa un any va admetre que controlava el tipus de tràfic de dades dels telèfons amb internet dels seus clients per tal d’aplicar càrrecs a les factures a aquells que usessin serveis gratuïts de telefonia IP o missatgeria instantània. Posteriorment Vodafone també va admetre aquest tipus de pràctica. Això va portar el parlament a iniciar la tramitació de la llei de neutralitat de xarxa que ha finalitzat aquest maig amb l’aprovació de la llei per part del senat.

**Bits of Freedom: organització neerlandesa que lluita per la llibertat a la xarxa. Fundadora de la coordinadora EDRI, que agrupa 32 associacions similars -de la qual forma part la catalana Pangea-, les seves activitats són finançades per la Fundació Internet4All.

Què és la neutralitat de la xarxa?

La neutralitat de la xarxa es considera un dels principis fonamentals d’Internet, el qual es basa en l’exclusió de tota discriminació en funció de l’origen, la destinació o el contingut de la informació tramesa a través de la xarxa. Es tracta de garantir que cap usuari pugui veure limitat el seu transit de dades a internet i sense que s’afavoreixi l’ús d’unes tecnologies en contra d’altres tecnologies.

La neutralitat de la xarxa es pot definir en quatre principis: transmissió de les dades pels operadors sense que se n’examini el contingut, transmissió de les dades sense tenir en compte l’origen o la destinació de les dades, transmissió de les dades sense privilegiar cap protocol de comunicació i transmissió de les dades sense alterar-ne el contingut.

La Frontera Virtual de Shengen o la Gran Muralla-tallafocs d’Europa

“El ciberespai europeu segur tindria una frontera virtual on els proveïdors d’internet podrien bloquejar el contingut il·lícit en base a la llista negra de la UE” / “No hi ha una anàlisi, ni tan sols erroni, de quin benefici esperen obtenir els arquitectes d’aquesta bogeria que en compensi el cost”.

Fa un temps, Bits of Freedom també publicava aquest article alertant sobre la voluntat d’intervenció de la Unió Europea en el control de les comunicacions i continguts a la xarxa.

censuraDurant una reunió del febrer de 2011 del Grup de Treball d’Aplicació de la Llei (LEWP) del Consell de la Unió Europea, es va presentar una proposta inquietant per crear un “Gran Tallafocs (firewall) d’Europa” pel bloqueig de material “il·legal” a les fronteres de la Unió i amb la intenció de “proposar mesures concretes per a la creació d’un únic ciberespai europeu segur.” L’associació EDRI es va moure de forma ràpida per respondre a aquesta “bogeria”.

El LEWP és un fòrum per a la cooperació en temes com la lluita contra el terrorisme, els costums i el frau. D’acord amb la proposta en estudi, el ciberespai europeu segur tindria una “frontera virtual de Schengen” i “punts d’accés virtuals” on “els proveïdors de serveis d’internet podrien bloquejar el contingut il·lícit en base a la llista negra de la UE”.

Algunes de les preocupacions plantejades pels grups de llibertats civils són que no hi ha claredat al voltant de què s’entén per “contingut il·lícit” i que espais web innocents són habitualment inclosos en llistes negres. Per la seva part, els proveïdors de banda ampla estan molt preocupats per aquesta proposta que, en realitat imposaria a tot Europa la censura i creu que el contingut il·legal, hauria de ser eliminat en la font per la cooperació entre la policia i les empreses d’allotjament web i no pel bloqueig de la xarxa que, per ser fàcil d’eludir, no és una solució real.

“El més absurd de tot és que, malgrat tots els costos en termes de democràcia, llibertat d’expressió i fins i tot l’economia, no hi ha una anàlisi, ni tan sols erroni, de quin benefici esperen obtenir els arquitectes d’aquesta bogeria que en compensi el cost” , va declarar el coordinador legal d’EDRI Joe McNamee.

+ Document LEWP: a single secure European cyberspace