Els Sky Games tornen a convertir-se en un espai de reivindicació per a l’oficialitat de les seleccions catalanes

skygamesEntre el 30 de juny i el 7 de juliol es varen celebrar els Sky Games, competició internacional que aglutina diferents proves de resistència a l’alta muntanya. Les proves més destacades d’aquests jocs foren el kilòmetre vertical, la marató, la mitja marató, la duatló, les proves per relleus i les proves de velocitat. L’edició del 2012 es va celebrar a la Ribagorça aragonesa i estigué envoltada de polèmica des del primer moment pel fet que l’entitat organitzadora, la ISF (Federació Internacional d’Esports de Muntanya) en connivència amb la Federació Espanyola (FEDME) no permeté, un any més, als corredors que competiren per Catalunya accedir als títols de campió d’Europa i campió del món; títols als que només podien accedir competint per Espanya.

La Federació Catalana, que en anteriors edicions havia participat als Sky Games com a membre de ple dret, a causa de les pressions exercides des de l’Estat Espanyol i a partir de la creació d’una nova federació internacional, la ISF, quedà marginada i deixà de ser reconeguda oficialment a la competició. Així i tot, l’empresa organitzadora dels Sky Games, ha creat de forma paral·lela l’anomenada categoria open, una categoria en la que poden participar esportistes a títol individual o pertanyents a federacions no reconegudes. És en aquesta categoria en la que han corregut els membres de la selecció catalana.

En aquest context la plataforma pro seleccions catalanes va fer una convocatòria en la que demanava als esportistes catalans que competiren amb la samarreta de Catalunya a la categoria open i en cas de fer-ho per Espanya, fet al que estaven obligats en cas de ser convocats, que mostraren la seua disconformitat amb aquesta situació. De la mateixa manera es feia una crida al públic català assistent per tal que mostrara la seua oposició a la marginació que està patint la federació catalana. Aquestes accions reivindicatives es concentraven sobretot en dos moments àlgids, durant la celebració de la prova reina de la competició, el Sky marató, i a l’entrega de trofeus.

La situació encara resulta més complexa i difícil a causa de la recent sentència del Tribunal Constitucional espanyol, per la qual les federacions catalanes podran competir oficialment sempre i quan no ho facen enfrontant-se a la federació espanyola corresponent en la mateixa competició. Aquesta sentència trampa el que ha suposat és que les diferents federacions espanyoles multipliquen els seus esforços per confeccionar equips en el màxim de disciplines esportives possibles, per tal de minimitzar la presència de seleccions catalanes i basques. Per si fora poc, altre aspecte controvertit de la sentència és aquell que obliga als esportistes que siguen convocats per una federació espanyola a formar part de la selecció espanyola. En el cas de renunciar els esportistes poden ser sancionats i inhabilitats. Per tant, el que fa el TC de forma subtil amb aquesta resolució és limitar de facto al màxim la possibilitat de presentar seleccions catalanes i basques als esdeveniments internacionals.

El conflicte es va fer palès durant tota la competició, destacant de forma molt especial el cas de la prova femenina de Sky Bike, en la que la guanyadora, Núria Picas, que competia per Espanya, va mostrar al seu pas per meta una senyera estelada, sent renyada pels representants de la Federació Espanyola que arribaren a amenaçar-la dient que si pujava amb l’emblema al pòdium farien tot el possible per tal de que no cobrara el premi econòmic.
En la mateixa cursa, la segona classificada, Esther Hernández, que si competia per Catalunya, no va poder pujar al pòdium i per tant el seu subcampionat, tot i ser oficiós, no és oficial.

Tant Hernández com Picas, en les seues declaracions posteriors es mostraren a disgust amb la situació que s’ha generat, expressant els seus desitjos de poder competir de ple dret amb la selecció catalana.

Un altre moment calent fou precisament durant l’entrega de medalles de la mateixa prova de Sky Bike femenina, quan el públic assistent xiulà de forma ostensible l’himne espanyol que sonava en honor d’una guanyadora que havia travessat la meta embolcallada en una senyera estelada.

De la mateixa manera el guanyador de la cursa de Sky Bike Joan Freixa en la categoria open (quart classificat de l’absoluta) va pujar al pòdium amb una senyera estelada davant la presidenta aragonesa del Partit Popular Luisa Fernanda Rudí, actitud que va ser molt aplaudida i celebrada entre els assistents, molts d’ells catalans. En la mateixa cursa, el català Francesc Freixer, aquest competint per Espanya, es va proclamar campió absolut de Sky Bike.

En tota la resta de proves la participació i els resultats dels esportistes catalans va ser molt important, tant la dels que competien per Catalunya a la categoria open, com la d’aquells que ho feien per Espanya bé per convenciment o bé obligats.

Un any més els Sky Games s’han convertit en un dels principals cavalls de batalla per a la plataforma pro seleccions catalanes. Al Principat existeix gran tradició i afició pels esports de muntanya i per tant molts esportistes que fan compatible la seua afició amb un sentiment d’identitat molt arrelat. Aquest fet, junt al gran nivell mostrat pels catalans i moltes de les disciplines ha provocat que un cop més haguem assistit a les contínues maniobres realitzades per les federacions espanyoles, el Consell General d’Esports espanyol i fins i tot, en última instància del Tribunal Constitucional, amb l’objectiu d’impedir la creació d’una potent selecció catalana.