En Jordi Grau, en llibertat condicional

jordigrau santsJordi Grau, el pres polític de Guadassuar (la Ribera Alta), va eixir en llibertat condicional sota fiança el passat divendres 6 de juliol. A última hora del dia anterior, els advocats del pres rebien la notificació dels jutjats i es posaven en marxa per recollir els diners de la fiança i per preparar els documents necessaris que foren lliurats l’endemà de matí. Per la vesprada, familiars i amics acudien a rebre’l a les portes de la presó de Navalcarnero, prop de la capital espanyola, i per la nit, Jordi Grau ja estava a Karranza (Biscaia) on resideix actualment.

Des dels diferents col·lectius catalans de suport als presos es va rebre la notícia amb molta alegria i al llarg del cap de setmana, foren diverses les celebracions que hi hagué arreu dels Països Catalans, entre elles a Sants o al Feslloch.

Tot i que feia anys que vivia al País Basc, Jordi Grau mantenia moltes amistats als Països Catalans, ja que de jove havia militat a diverses organitzacions independentistes, com ara Maulets o la PUA. Així, des del seu empresonament, hi ha hagut diverses campanyes per donar a conèixer el seu cas i per fer-li arribar la solidaritat de l’altra banda dels murs.

A l’octubre, a judici

Poques setmanes abans d’eixir en llibertat, Jordi Grau va conèixer la data del judici i la petició fiscal. Així, si no hi ha cap modificació d’última hora, el judici serà el 16 d’octubre d’enguany, pràcticament dos anys després de la detenció.

Segons ha pogut conéixer L’ACCENT, la petició fiscal suma huit anys de presó, quatre per tinença d’explosius i quatre més per danys i lesions en grau de temptativa, ja el l’artefacte fou desactivat abans d’esclatar.

Llibertat inesperada

Jordi Grau fou detingut a Karrantza el gener de 2011 acusat de posar un artefacte incendiari en un caixer cinc anys abans, el 2006. La detenció del jove de Guadassuar s’emmarcava en una onada repressiva de l’Ertzainza que tenia com a novetat l’ús de l’ADN per “desencallar línies d’investigació que estaven en via morta”, segons van proclamar diversos mitjans. Després de tres dies incomunicat, l’Audiència Nacional espanyola decretà presó preventiva a Soto del Real. Mentre arribava la celebració del judici, Jordi havia passat per diferents centres penitenciaris, i actualment estava esperant el seu trasllat a la presó d’Herrera de la Mancha, a Ciudad Real, on l’havien d’ingressar per aplicar-li el primer grau, per al qual no hi havia mòduls a la presó de Navalcarnero. Així doncs, l’alliberament de Jordi ha sigut del tot inesperat per a familiars i amics.