Entitats ecologistes celebren la marxa enrere en les prospeccions al Golf de València

La plataforma Petroli no, Columbretes netes ha fet públic un comunicat en què valora molt positivament la decisió de la multinacional escocesa Cairn Energy de renunciar a les exploracions i posteriors prospeccions en busca de petroli al Golf de València. Aquesta és una de les moltes entitats dels Països Catalans que ha celebrat la notícia que sembla aturar l’amenaça que afectava, sobretot, la meitat nord del País Valencià i les Pitiüses.

Tanmateix, la mateixa plataforma ha recordat, que encara queden projectes de prospecció vigents en altres punts de la costa valenciana com ara ‘Benifaió’, ‘Gandia’, ‘Altamar 1’ i ‘Altamar 2’, atorgats a la mateixa empresa. I encara més, una àrea d’11.500 quilòmetres quadrats davant de la Costa Brava també ha estat autoritzada per fer-hi prospeccions, amb el punt més occidental a només 31 quilòmetres del cap de Creus.

La notícia d’aquesta decisió la donà a conèixer el Consell d’Eivissa el passat dimarts 2 de juny, després d’una reunió amb el Ministeri espanyol d’Indústria i Turisme, tot explicant que la mateixa empresa de prospeccions havia sol·licitat l’extinció de dits permisos.

Oposició a tot el territori

El desembre del 2010, el Govern espanyol va autoritzar les prospeccions que abastaven una superfície total de prop de 2.420 quilometres quadrats, a una distància mínima de 30 quilòmetres de les Illes Columbretes, a 22 de Dénia i a 48 d’Eivissa, amb una duració de 75 dies i una profunditat de les perforacions de 150 a 1.350 metres.

L’amenaça de les prospeccions i la possibilitat que s’instal·laren plataformes prop de la costa havia despertat l’oposició d’entitats ecologistes, de municipis i, fins i tot, dels governs autonòmics de les Illes i del País Valencià. Tot i que per motius diferents -uns preocupats més pel negoci turístic, altres per la conservació del patrimoni cultural i natural- les prospeccions havien despertat una oposició quasi unànime de la població; i fins i tot, en alguns casos, amb campanyes d’abast internacional per aturar-les, com és el cas de SaveIbiza.