ETA i l’esquerra abertzale caminen junts cap a la resolució democràtica del conflicte

altsatsuETA ha emès un comunicat, publicat al diari GARA on afirma que fa seves i comparteix les paraules transmeses en les últimes setmanes pel gruix de l’esquerra abertzale, i la seva voluntat de caminar cap a la independència d’Euskal Herria a través d’un camí democràtic i pacífic. L’organització considera s’està vivint una situació molt dura a causa dels atacs de l’estat espanyol i que per això és ara quan no es poden permetre el luxe de quedar-se a la resistència. En el comunicat ETA explica que comparteixen la postura de l’esquerra abertzale perquè segons l’organització basca: “La nostra força rau en la lluita política i les raons de l’enemic no tenen raó de ser davant l’esquerra abertzale en el debat polític”.

Segons explica en el comunicat, ETA creu que l’esquerra independentista basca és l’única que ha treballat per aconseguir que tots els projectes polítics puguin expressar-se i defensar-se lliurement. Segons l’organització, això contrasta amb la violència i l’opressió d’Espanya. Una opressió que segons ETA “ha de desaparèixer si es vol que el procés democràtic es dugui a terme mitjançant mitjans democràtics”.

Una de les referències que es repeteix més al llarg del comunicat és la declaració d’Altsasu, el 15 de novembre passat, on l’esquerra abertzale va reiterar la seva voluntat  apostar per un procés democràtic i pacífic que conduís cap a la independència d’Euskal Herria. Segons expressa el comunicat, ETA considera que la trobada a Altsasu exemplifica a la perfecció la pluralitat de l’esquerra abertzale, de diferents personalitats i tendències, però units en la col·laboració.

Pel que fa als objectius en sí, ETA confirma que el procés democràtic és l’únic recurs que segons ells aportaria “una democratització de l’actual sistema opressor; la superació del conflicte polític; i el reconeixement dels drets nacionals d’Euskal Herria i dels drets civils dels seus ciutadans”. Si tots aquests requisits es compleixen serà quan, segons ETA, s’haurà transformat l’opressió en reconeixement.

Per acabar, l’organització armada deixa clar que hi ha dos requisits indispensable perquè aquesta lluita democràtica per la independència d’Euskal Herria tingui èxit: el suport popular i la participació de l’estat espanyol, en el sentit ja expressat que ha d’acabar amb la seva política violenta i opressora cap a tots aquells partidaris de la llibertat d’Euskal Herria.