“Ha sortit a la llum que els Mossos disposen de moltes dades sobre militància política”

Arran de la denúncia sobre l’ús de fitxers policials en el cas de la crema de fotografies del rei a Girona, L’ACCENT ens hem adreçat a l’advocat gironí Benet Salellas per conèixer en què es fonamenta aquest denúncia. Salellas explica que aquest cas i d’altres “han fet sortir a la llum que la unitat d’informació dels Mossos disposa de moltes dades sobre la militància política de part de la població”.

De l’existència d’una unitat que recull dades n’hi ha constància perquè en els atestats que fan els Mossos per als diversos casos, surt anomenada la “unitat d’informació”. L’advocat gironí explica que aquesta unitat “es dedica a emmagatzemar dades de l’extrema dreta i de l’extrema esquerra”. Basa aquesta afirmació en diversos motius: “D’una banda, hi ha uns agents adscrits a aquesta unitat que sempre són els mateixos en els judicis amb motivacions polítiques, com el cas de l’anarquista Núria Pòrtulas o contra les persones que van cremar els retrats monàrquics; d’una altra banda, ens hem trobat aquests agents de policia casos d’agressions de caps rapats d’extrema dreta, i ells mateixos ens han deixat molt clar quina és la seva feina”. El que no sap Salellas és quants policies tenen destinats a les tasques de recopilació d’informació sobre temes polítics.

Què regula la legislació
Però fins a quin punt la policia pot investigar la militància política d’una persona? La Llei de protecció de dades, explica Salellas, diu que cal ser molt estricte amb els fitxers que tenen dades d’orientació sexual, ideologia, religió i afiliació sindical de la ciutadania. És per això que la policia només pot registrar aquest tipus de dades quan són necessàries per un cas concret (com per exemple una agressió per motius d’orientació sexual), però un cop tancat el cas ha de destruir aquestes dades. Sembla, però, segons el mateix advocat, que, “quan es tracta de la policia, l’aplicació de la llei es relaxa”.

És per això que el lletrat gironí no confia que l’Agència de Protecció de Dades doni la raó als demandants: “Si ens donen la raó seria la mort de la unitats d’informació de la policia, així que penso que faran una interpretació perquè la policia en pugui sortir airosa”.