La 18a edició del Correllengua de Gandia homenatja al poeta Vicent Andrés Estellés i al dolçainer Miquel Ruiz

correllenguagandia2013bEl passat dissabte 21 de setembre es va celebrar a Gandia la 18a edició del Correllengua. Per segon any consecutiu, el Correllengua no ha comptat amb cap ajuda econòmica institucional i hagut d’autofinançar-se ( aportacions econòmiques individuals,  venda de samarretes, barres, etc.).  A més, tots els grups i col·lectius culturals participants, en  l’edició d’enguany, van contribuir actuant de forma voluntària i gratuïta.

La Fundació Casal Jaume I Safor-Valldigna, organitzadora del Correllengua gandià, en aquesta ocasió,  va voler retre homenatge al poeta  Vicent Andrés Estellés, en el seu any, i al dolçainer i activista cultural local, Miquel Ruiz, que va perdre la vida fa uns mesos. Així,  sota el lema estellesià “Hi haurà un dia que no podrem més i llavors ho podrem tot”, un miler de persones s’aplegaren als carrers del centre de la ciutat de la Safor, per participar en les activitats del Correllengua.  A les 19:30, seguint la flama de la llengua, portada per  Isabel Anyó i Estellés, néta del poeta de Burjassot, va començar la cercavila en la qual es va gaudir de les actuacions de diverses associacions culturals:  la Muixeranga de la Safor, el grup de Danses Roda i Volta , Dolçainers i Tabaleters de la Safor, l’associació cultural el  Rebrot i la colla de dimonis Fem Fredat. Com tots els anys, l’esquerra independentista de la comarca (Arran, Endavant i COS) també va estar  present en la cercavila amb un nombrós bloc, que portava una pancarta amb el lema: “Front les agressions, defensem el català. Parlem valencià!”

correllenguagandia2013En acabar la cercavila, Isabel Anyó  i Estellés , va fer lectura del manifest del Correllengua. En aquest,  es denunciaven els continus atacs que darrerament ha patit el català: l’arraconament i marginació del valencià per part d’ajuntaments com el de Gandia, el decret de llengües aragonés, el decret de multilingüisme del govern illenc de Bauzà, la impossibilitat de milers de famílies per escolaritzar els seus fils i filles en valencià i  les sentències dels tribunals espanyols contra la immersió lingüística al Principat. El text també denunciava  les retallades socials i feia una crida a l’autoorganització i a l’ajuda mútua en defensa dels nostres drets socials i lingüístics, posant com exemple la resistència activa dels interins d’ensenyament i el personal sanitari,  la vaga indefinida dels i les docents  a les illes, etc. 

Posteriorment a la lectura del manifest,  l’organització va retre homenatge a  Miquel Ruiz fent-li entrega a la família d’un socarrat en record del desaparegut dolçainer, que any rere any mai havia faltat a la cita del Correllengua. Tot seguit, va començar el sopar popular i per finalitzar aquesta diada per la llengua tingueren lloc les actuacions musicals dels grups:  Balla 2, Alterkat i King Kong Boy.