La corrupció urbanística als ajuntaments governats pel PSC acaba amb alcaldes i ex-consellers a la presó

Un alcalde del cinturó metropolità del PSC, dos arxirepresentants de la burgesia barcelonina de CiU, constructors abocats a l’obra pública i un exdiputat del PSC exercint de consigliere a la siciliana conformen la trama que ha destapat la corrupció urbanística que molts intuïen.

Dimarts 27 d’octubre al matí es coneixia la detenció del batlle de Gramenet del Besòs, Bartomeu Muñoz, el regidor d’urbanisme del mateix municipi i dos dels ex-alts càrrecs del govern Pujol, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, a més de diversos empresaris i l’ex-diputat Luís Andrés García, acusats dels delictes de corrupció urbanística, associació il·lícita, tràfic d’influències i blanqueig de diners.

El centre de tot aquesta trama de corrupció és Gramenet del Besòs, però també s’estan investigant els consistoris de Sant Andreu de Llavaneres i Badalona.

El modus operandi d’aquest grup consistiria en l’aprovació per part dels ajuntaments -a través del tràfic d’influències, comissions i suborns- d’un projecte urbanístic adjudicat a una empresa de l’entorn de l’ex-diputat del PSC, Luís Andrés García. Després aquesta empresa aturaria el projecte fins aconseguir una modificació del pla que permetés una major construcció d’habitatge lliure i vendria els terrenys a una altra promotora, amb el conseqüent guany econòmic.

Els plans urbanístics en el punt de mira

La investigació de l’Audiència Nacional espanyola se centra en tres operacions urbanístiques, dues a Gramenet i una a Sant Andreu de Llavaneres.

La de més envergadura és la de Gramenet, que s’anomena ‘Operació Pallaresa’ i està relacionada al complex residencial i d’oci Cúbics, un dels que més rebuig ha provocat entre el veïnat de la ciutat. El projecte, que encara està en obres, inclou tres edificis: dos gratacels de pisos de lloguer públics i privats -de 14 i 25 plantes cadascun-, un hotel i dotze sales de cinema.

Els terrenys, situats a l’avinguda Pallaresa, eren públics però l’Ajuntament se’ls va vendre fa set anys a un hòlding d’empreses anomenat Centre Comercial Gramenet SL. Hòlding format per Proinosa (de Josep Singla), Riera i Excover, que al seu torn va vendre les seves accions a Tultar S.L (de Luís Andrés García) i a Ard Choille N.V.

Un cop aconseguit el canvi en el Pla urbanístic que va permetre reduir la superfície comercial i de pisos de protecció i augmentar els pisos de mercat, l’entitat Centre Comercial Gramenet va ser venuda a Prosavi Promociones i Exportaciones Inmobiliarias, SL. En el marc d’aquesta operació l’ex-diputat del PSC, Luís Andres García, va rebre 1,3 milions d’euros. La resta d’intermediaris es van quedar tots els beneficis de l’operació especulativa en detriment del Consistori.

A banda, també s’està investigant el projecte de pàrquing de Fondo, Moraguas i Banús, el Mercat del Fondo, la CIBA, llars d’infants i altres, totes activitats de l’empresa municipal Gramepark, presidida pel regidor d’urbanisme -també empresonat-, Manuel Dobarco Touriño. De fet, Gramepark gestiona la immensa majoria de les operacions urbanístiques que a hores d’ara es fan a Gramenet: promocions d’habitatge públic, gran part dels darrers processos d’expropiacions o la gestió de la Torre Sònia per als afectats del Fondo.

Qui és qui en el cas Pretòria?

MACIÀ ALAVEDRA
Qui és? El 1982 és nomenat portaveu de CiU al Parlament i conseller de Governació de la Generalitat. I el 1987 assumeix el càrrec de Conseller d’Indústria i Energia fins 1989, quan passa a ser Conseller d’Economia i Finances.  El 1997, ja fora de la política parlamentària, és nomenat President del consell d’administració de la societat Autopistes de Catalunya fins el 2003. També ha estat president de les societats Abertis Logística i Kern Pharma SL.

El seu paper en la trama: Un dels altres intermediaris comissionistes que connectava els ajuntaments socialistes amb les empreses constructores. Quan ostentava càrrecs públics els quadres de la seva dona, que és pintora, es cotitzaven vora els 2 milions de pessetes per posteriorment caure fins a menys de 600 euros. No s’ha pogut provar mai, malgrat els molts rumors, que utilitzés la compravenda de quadres per a cobrar adjudicacions. Ara, però, sembla que existeixen proves telefòniques del cobrament de comissions.

LUIS ANDRÉS GARCÍA ‘LUIGI’
Qui és? Ex-diputat del PSC. Va ser expulsat d’aquest partit el 1999 en ser imputat per una estafa quan presidia la immobiliària AGT. Des d’aleshores va desenvolupar diversos càrrecs a empreses de serveis que subcontractaven obres pels ajuntaments.

El seu paper en la trama: Segons l’auto de l’Audiència Nacional espanyola és el nexe d’unió del grup i el que s’hauria embutxacat més diners. Gràcies a la seva relació amb l’alcalde de Gramenet i els empresaris imputats, hauria manejat els tempos del desenvolupament urbanístic i les adjudicacions de les obres, a més de requalificacions de terrenys i el conseqüent augment de construcció de pisos lliures.

JOSEP SINGLA BARCELÓ
Qui és? Constructor igualadí, president de Proinosa, fundada el 1974 amb Juan Jiménez. Fill de l’alcalde franquista d’Igualada entre 1957 i 1963. Entre els nombrosos càrrecs que ostenta també hi ha el de vicepresident primer del Gremi de Constructors d’Obres de Barcelona, membre de la junta directiva de la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya i integrant del consell d’administració de l’empresa mixta Gestora de Runes, a més de figurar com a president de la Cambra de Comerç de Kazakhastan a Espanya.

El seu paper en la trama: Segons dades del web de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Proinosa està relacionada amb una vintena d’obres al municipi els últims cinc anys, sobretot d’escales mecàniques. Juntament amb Lluís Casamitjana Serraclara (de la promotora Espais, vinculada al desenvolupament especulatiu de Diagonal Mar), hauria pagat les quantitats exigides en virtut de les adjudicacions de contractes i les modificacions de plans aconseguides a través de l’empresari Manuel Carrillo Martín, qui entregaria les quantitats al ja ex-alcalde Muñoz.

BARTOMEU MUÑOZ
Qui és? Alcalde de Gramenet del Besòs des de 2002, moment en què succeeix Manuela de Madre.
Fill de l’últim alcalde franquista de la ciutat, també ocupava el càrrec de primer secretari de la Federació Socialista del Barcelonès Nord des de 1981.  Fortament criticat per les entitats de Gramenet, sobretot per la seva política urbanística i la seva poca transparència en la gestió municipal.

El seu paper en la trama: El seu càrrec com a alcalde de Gramenet és el que ha permès que s’aprovessin i es modifiquessin els plans urbanístics.

LLUÍS PRENAFETA
Qui és? Exsecretari general de Presidència durant els govern de CiU de 1980 a 1990. Considerat la mà dreta de Jordi Pujol. Durant els anys 90 crea el diari El Observador, que no prospera.
L’any 2000 crea la Fundació Catalunya Oberta, entitat que actua com un autèntic lobby liberal amb presència en diversos àmbits públics del Principat.

El seu paper en la trama: Se l’acusa, juntament amb Macià Alavedra i Luis Andrés García Sáez, de ser l’intermediari i comissionista en la trama de corrupció. És a dir, que seria qui hauria desenvolupat els contactes entre les diverses instàncies de les administracions i empresaris, rebent per això grans quantitats de diners.