La CUP obre una nova etapa

[L’ACCENT 145]

Finalment la CUP ja té una ponència estratègica. Es tracta del text elaborat per les CUP de Lleida, Manresa i Sant Celoni, “La CUP, l’alternativa necessària” que va ser aprovat a Mataró el passat 11 de gener amb un 64% de vots a favor i un 33% de vots en contra.

Aquesta ponència defensa la necessitat de mantenir el caràcter municipalista de la CUP, però assumint la necessitat que basteixi un discurs nacional per esdevenir el referent polític principal en la lluita per la independència i el socialisme. Aquesta ponència posposa la decisió sobre la participació en les properes eleccions autonòmiques al parlament del Principat de Catalunya, i proposa la creació d’una Taula sense projecció pública en què hi siguin participin totes les organitzacions de l’esquerra independentista i que faciliti el debat polític. Arnau Comas, militant de la CUP de Sant Celoni i membre de la ponència guanyadora ha afirmat en declaracions a L’ACCENT que “es volia un debat serè i tranquil i es va aconseguir” ressaltant també que “s’ha demostrat que les contradiccions entre les diferents posicions no són tan grans com semblava”.

Un debat intens
Els debats s’allargaren durant més de 4 hores, i transcorregueren en un clima de debat serè i constructiu en què la contraposició d’idees i de projectes fou l’eix central. Després que s’aprovés per unanimitat donar suport a la campanya contra l’empresonament d’en David Sànchez, s’iniciaren els debats amb l’anunci de la retirada de la ponència presentada per la CUP de Berga, que també defensà la necessitat d’obrir un procés de debat i millora de la ponència guanyadora després de l’Assemblea Nacional.

Pep Paraire, de Manresa, obrí el debat en representació de la ponència que resultaria guanyadora. Defensà que la base de la seva proposta és fer de la CUP la “punta de llança del moviment” a partir del municipalisme que, recalcà, ha de seguir sent la identitat fonamental de la CUP. En relació a la participació en les eleccions autonòmiques al parlament del Principat de Catalunya, defensà la necessitat d’un debat serè i aprofundit sobre la hipotètica participació de la CUP.

Les altres ponències
Gerard Nogués i Otger Amatller, regidors a Valls i Vilafranca del Penedès respectivament, presentaren la ponència “Unitat popular i municipalisme d’alliberament” que rebutjava explícitament la participació a les properes eleccions autonòmiques principatines i que apostava per la construcció de la unitat popular colze a colze amb l’esquerra independentista, els moviments socials i el municipalisme alternatiu a través de l’acció municipal i del reforçament d’estructures unitàries de lluita a nivell comarcal i intercomarcal.
En declaracions a L’ACCENT, i en representació de la ponència, que va obtenir el 44% dels vots en les dues primeres votacions, va destacar que “el més positiu és que s’obre un moment en què es podran trobar llocs de trobada i coincidència en un debat ideològic que ha de ser continu entre les diferents CUP”.

Finalment, el membre del Secretariat Nacional de la CUP Marc Sallas defensà en nom de la “Ponència estratègica, línia política” la necessitat de convertir la CUP en referent de la unitat popular. Segons aquesta ponència el context actual és el de la crisi de l’autonomisme i l’esquerra independentista té una oportunitat històrica que passa per superar l’àmbit estrictament municipal i participar, en la mesura del possible, en les eleccions autonòmiques. En nom d’aquesta ponència, que obtingué el 20% dels vots, Sallas declarà al nostre periòdic que es quedar amb “la maduresa i la responsabilitat política de què ha fet gala tota la militància, una bona base per continuar avançant i marcar nous reptes”.