La Diada de Mallorca s’omple i l’esquerra independentista treu pit

Mallorca visqué la jornada del 30 de desembre més nombrosa dels darrers anys mentre la combativitat va en augment de la mà d’organitzacions com Arran.

Any rere any, la premsa catalana i espanyola repeteixen, dins i fora de l’illa, moltes de les valoracions que es fan al voltant de la Diada de Mallorca. Aquest 2012, però, la commemoració de la diada del 31 de Desembre ha quedat clarament diferenciada de les anteriors, tant pel considerable augment de participació en la tradicional manifestació unitària del dia 30, com pel visible salt qualitatiu de l’Esquerra Independentista de Mallorca (EIM) durant els dies previs a la Diada. Normalment, l’EIM organitza el bloc més nombrós de la manifestació i és un dels principals protagonistes de la darrera setmana de l’any a l’illa, però aquest 2013 diversos episodis han accentuat encara més la incidència dels moviment independentista i popular.      

D’entrada, l’organització juvenil Arran ha aprofitat l’avinentesa per donar el sus a la seva campanya nacional -“Només lluitant tenim futur”- a Mallorca, amb una acció que no va deixar ningú indiferent: el bou d’Osborne que segueix instal·lat a la finca de Son Munar (entre Algaida i Montuïri), i que fins ara havia estat insistentment pintat per múltiples col·lectius i accions populars, va aparèixer mutilat, sense les banyes, en els dies previs a la Diada. Arran en reivindicà l’acció amb un vídeo on es pot veure part del procés i l’empresa de licors Osborne ha assegurat que està disposada a fortificar els accessos i investigar els fets.

gaiatzóLa lluita juvenil, doncs, ha tornat a tenir un paper central entre la diversitat d’actes que ha organitzat l’esquerra independentista, començant per l’excursió al cim del Galatzó, que va donar el tret de sortida a la Diada amb el desplegament d’una estelada gegant que durant molt anys ha precedit la manifestació del 30 de desembre. Aquesta excursió ha estat una de les moltes novetats d’enguany. De fet, l’acte polític central organitzat per Endavant-OSAN s’ha celebrat aquest cop a sa Pobla, on el col·lectiu Pinyol Vermell, membre de l’EIM junt a Arran, SEPC i Endavant, va actuar d’amfitrió. L’acte polític, celebrat a la sala-teatre de Can Cirera Prim, va aplegar uns dos centenars de persones i va comptar amb la presència de membres de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca de Mallorca, el col·lectiu Pro-social, l’Assemblea Antipatriarcal i el portal-web Contrainfo.cat.

Quan es va fer més evident el salt quantitatiu general d’aquest 2012, però, fou el dia 30, durant la manifestació que organitza la Plataforma 31D, conformada per les organitzacions de l’esquerra independentista i per d’altres  entitats o formacions polítiques socialdemòcrates i nacionalistes, com ERC, l’STEI-i o el PSM-EN, malgrat que moltes d’elles han anat minvant la seva participació durant els darrers anys, invertint menys esforços i diners en la difusió al carrer. Tot i així, la mobilització central de la Diada tingué un èxit innegable, superant les expectatives de tots els presents i omplint els carrers de Palma com mai ho havien fet en els darrers anys: les polítiques espanyolistes del Govern de José Ramón Bauzá tingueren, sense dubte, bona part de responsabilitat en l’èxit de la manifestació.

La bandera espanyola, cremada de nou

gala sa poblaMilers de persones caminaren rere les dues grans pancartes de la mobilització: la de la plataforma, que aplega els partits polítics i les seves joventuts, entre d’altres, i la de l’esquerra independentista, que malgrat treballar dins la plataforma conforma un bloc a part, que un cop més va destacar per ser el més combatiu i animat de tota la  manifestació. Enguany, però, no es produïren agressions feixistes de cap mena, ni per part d’incontrolats de la ultradreta, ni per part de les forces armades. La Policia Nacional espanyola vigilà la manifestació de molt a propi i amb un ampli desplegament policial, però no aconseguí el seu objectiu d’irrompre a cops de porra amb el pretext de la tradicional crema de la bandera espanyola, ja que no en fou testimoni.

De fet, aquest 2012 hi havia una gran expectació al voltant d’aquest fet. Feia pocs mesos que la justícia havia confirmat l’absolució dels quatre independentistes mallorquins (Guillem, David, Sílvia i Robert) acusats d’haver participat en la crema de la bandera durant la manifestació de la Diada de 2012, que es clogué amb aldarulls i enfrontaments entre policies i manifestants al carrer dels Oms de Palma. Enguany, però, els dos encaputxats que van fer l’acció contra el símbol monàrquic  van fer acte de presència durant el concert que tanca la manifestació, i dugueren a terme la crema entre aplaudiments del públic i sense la presència de cap cos armat espanyol.     

Cal destacar, aquest 2012, que durant la manifestació també van fer acte de presència alguns col·lectius o organitzacions que no hi havien estat mai: entre d’altres, l’Assemblea Nacional Catalana de Mallorca o la secció mallorquina de Reconstrucció Comunista, ambdós fundats en els darrers mesos a l’illa.

Galeria d’Imatges de la Diada de Mallorca 2012