La Generalitat valenciana al rescat de la F1 i del València

Malgrat ser una de les comunitats autònomes amb més endeutament públic, la Generalitat valenciana ha assumit el cost de realitzar el premi de la Formula 1 a València després que els comptes no hagen quadrat a la darrera edició.

D’altra banda, la màxima institució pública valenciana també ha avalat el València C. F. per obtenir un préstec bancari que li permeta eixir del pou en què estan capficats.

Les xifres parlen per si soles: la Generalitat assumirà el cànon anual de 18 milions d’euros que s’ha de pagar a Bernie Ecclestone per la celebració del Gran Premi d’Europa a la capital del Túria i per l’altra, avala el préstec de 74 milions d’euros per a l’ampliació de capital del València C. F.

D’aquesta manera, la Generalitat valenciana manifesta un altra cop que al País Valencià no hi ha projecte inviable ni càstig per mala gestió si políticament se’n pot treure benefici.

El fracàs de la Formula 1
Més enllà del model urbanístic i cultural que comporta la celebració del gran premi de Fórmula 1 a la ciutat de València, els problemes de l’esdeveniment no han permès aixecar la bandera triomfal que el PP esperava. L’any passat, per les deficiències en l’organització, i enguany pel fracàs en l’assistència, les crítiques al Gran Premi d’Europa han sigut constant. Tanmateix, el rèdit polític de l’esdeveniment sembla ser inqüestionable -com és inqüestionable que la suspensió de les properes edicions seria difícil d’assimilar políticament- i això ha empès la Generalitat a salvar els comptes de Valmor Sport, l’empresa organitzadora de l’esdeveniment. Així, a través de la Societat Projectes Temàtics (la mateixa que finança altres iniciatives fallides, com Terra Mítica o l’Aeroport de Castelló), l’administració pública aportarà els 18 milions del cànon anual. Per justificar aquesta decisió, el president Camps ha recordat la promoció turística que comporta i els llocs de treball que genera, d’acord amb la fórmula convencional per a aquestes ocasions. Però el més sorprenent de tot, és que l’empresa organitzadora ha assegurat que no ho fa per guanyar diners, sinó per què tot isca bé. Potser ho hauria d’haver dit en signar el contracte, quan les previsions eren molt diferents.

El València C. F. no pot estar a Segona B
En unes declaracions l’endemà de conèixer-se la notícia, el president de l’equip valencià va assegurar que “gràcies a l’esforç de la Generalitat i de Bancaixa, el València C.F. s’ha salvat de baixar a la Segona B”. La intervenció de la Generalitat ha consistit en un aval pels 74 milions d’euros que la fundació del club ha sol·licitat a Bancaixa, una entitat financera que s’ha especialitzat en rescatar els projectes faraònics del PP valencià, però que cada cop és més reticent a fer-ho. Després d’un any convuls tant a nivell esportiu com pel que fa als canvis de la directiva -i amb la construcció del nou estadi paralitzada-, el club xoto  necessitava una injecció de diners dràstica que poguera redreçar la situació, especialment després del fiasco de la requalificació del Mestalla (que es va produir just en el moment de l’esclat de la bombolla immobiliària). L’operació, no és, però, una solució definitiva, ja que l’equip de futbol augmenta el deute amb l’entitat financera fins els 330 milions d’euros, sense cap pla de sanejament real. D’altra banda, l’entitat avaladora, la Generalitat Valenciana, està endeutada en 15.284 milions, segons el Banc d’Espanya. La factura final, com sempre la pagaran uns altres.