La Marea Blanca i la PUDUP, unides contra el Consorci Sanitari a Lleida

La Marea Blanca i la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) uniran esforços demà per mostrar el seu rebuig davant la integració de la Universitat de Lleida (UDL) al Consorci Sistema Integral de Salut Lleida. Serà mitjançant una concentració davant del rectorat a un quart de deu del matí, minuts abans de l’inici de la reunió del Consell de Govern de la Universitat que en principi aprovarà l’entrada de la UDL al Consorci.

La Marea Blanca, contrària al Consorci

La Marea Blanca, Assemblea d’Usuaris i Treballadors en defensa de la Sanitat Pública de Ponent i Pirineus, s’ha manifestat contrària a la creació del Consorci des del moment en el qual es va plantejar crear-lo. El Departament de Salut de la Generalitat, considera necessari que els equipaments sanitaris de la zona s’uneixin per crear millors serveis i deixar de competir amb ells. La Marea Blanca no discuteix el punt de partida, però segons afirmen la disconformitat rau en la voluntat d’organitzar aquesta cooperativitat amb un model de Consorci. Segons Elena Motos, membre de l’assemblea, “és una opció que obre les portes a la privatització de sanitat”. A l’esborrany dels estatuts de creació del Consorci es preveu que empreses de sanitat privades ofereixin els seus serveis dins les infraestructures públiques, cosa que segons Motos provocaria dues conseqüències negatives. La primera és instaurar una doble velocitat en les llistes d’espera en funció que el pacient es pugui permetre pagar o no per rebre assistència. Enm segon lloc, considera que el sistema de Consorci provoca una opacitat absoluta que permetria enriquir-se a certs sectors sense haver de donar explicacions a ningú.

“L’ideal hagués estat englobar tots els centres sanitaris de Lleida sota el paraigua de l’institut Català de la Salut (ICS)”, explica Motos. De fet, els responsables de l’ICS estan subjectes a la Llei de Retribucions, mentre que la figura del Consorci permet crear una autonomia de gestió que s’escapa del control públic. “Hi ha centres mèdics que obriran les seves portes a la tarda, i generaran guanys per la privada”, considera Motos. Segons afirma la membre de l’assemblea, això suposa a més una competència deslleial a la resta de professionals de la sanitat privada que operen a Lleida i que poden veure’s afectats els seus llocs de treball a causa del que considera “competència deslleial”.

Què hi farà la UDL al Consorci?

La comunitat educativa es pregunta quin seria el paper d’una universitat en un consorci sanitari. Josep Maria Romero, president de la Junta del Personal d’Administració i Serveis (PAS) i membre del Consell de Govern de la UDL, afirma que no hi ha una resposta clara a aquest interrogant. “No sabem què suposaria ni quins avantatges tindria la universitat per formar-ne part”. Segons Romero, una de les principals inquietuds del PAS és el possible canvi de les condicions de treball: “Ens convertiríem en una entitat de dret públic al servei de l’àmbit privat”.

En aquest sentit, el professor de la UDUL i membre de la PUDUP José Ramón Olarieta, és complicat preveure si les condicions laborals del personal universitari empitjoraran: “Potser arriba el moment en el qual els professors de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova o els treballadors de l’Institut de Recerca Biomèdica es veuen perjudicats, però de moment no ho podem assegurar”.

El que Olarieta assenyala contundentment és el paper de còmplice de la privatització del sistema sanitari públic que estaria representant la UDL en cas de formar part del Consorci. Segons Olarieta, “està en joc si transformem la nostra sanitat en un sistema elitista en el qual qui s’ho pugui permetre rebrà assistència i qui no es podrirà al carrer”. Pel que fa al rol que desenvoluparia la Universitat al Consorci, Olarieta apunta a la voluntat de suports públics que persegueixen els impulsors. Des del punt de vista del professor i membre de la PUDUP, després d’aconseguir gairebé 38.000 firmes contra el Consorci, l’ens sanitari busca fer-se fort amb el suport del màxim d’institucions possibles. “L’excusa de l’UDL ara mateix és que l’Hospital Arnau de Vilanova és universitari”, conclou Olarieta.

El Consell aprovarà demà la incorporació al Consorci

Tot apunta que demà el Consell de Govern aprovarà el document presentat pel rectorat, en el qual demana l’autorització per entrar a formar part del grup redactor dels estatuts del Consorci. De fet, els estatuts ja estan redactats i, per tant, el paper de la UDL es limitaria a presentar o no les esmenes que consideri oportunes. “Autoritzar l’entrada al grup redactor, a la pràctica és aprovar que la Universitat formi part del Consorci”, afirma Romero, que afirma que la representació del PAS al Consell del Govern no votarà a favor d’aquesta proposta demà. De fet, Romero considera que la seva voluntat seria directament no votar la proposta i que la Universitat la retirés i iniciés un ampli debat a la comunitat educativa sobre el paper que la UDL tindria al Consorci.

unnamed

El President de la Junta de PAS diu que el rectorat no va facilitar els estatuts provisionals del Consorci fins arhir a la resta de representants universitaris. Segons Romero, això sobta quan se sap que el rectorat s’ha estat reunint des de fa setmanes amb Josep Pifarré, director dels serveis territorials del Departament de Salut a Lleida.

Resposta a la creació del Consorci

Ara mateix, només falta la firma de la UDL per tirar endavant el Consorci. Si, tal com està previst, la signatura es produeix demà, caldrà esperar la reacció de la comunitat educativa i els moviments socials. Ara bé, l’aprovació del Consorci haurà de passar pel Parlament i, segons la Marea Blanca, els diputats catalans hauran de decidir si hi donen el vistiplau.

En aquest sentit, Elena Motos reconeix converses amb els diferents grups parlamentaris de l’oposició. Fins ara, la CUP, ICV i Ciutadans s’han oposat frontalment al model de Consorci, el Partit Popular no s’ha pronunciat al respecte, i ERC i PSC no acaben d’oferir una resposta clara a les demandes de Assemblea d’Usuaris i Treballadors en defensa de la Sanitat Pública de Ponent i Pirineus.