La mort de 19 persones més a la costa canària posa en qüestió de nou la política migratòria europea

Associacions de defensa dels drets de les persones han denunciat les responsabilitats polítiques que hi ha darrera les morts massives de persones que intenten entrar a la Unió Europea procedents d’Àfrica. El darrer episodi d’aquest drama humà ha tingut lloc amb la mort de com a mínim 19 persones, 14 d’elles infants, quan una embarcació de només 7 metres intentava arribar a la costa amb 28 persones a bord.

En un comunicat fet públic durant les darreres hores, SOS Racisme denuncia que no es tracta d’accidents naturals davant els quals no es pot fer res, sinó que els considera una conseqüència de la política migratòria de la Unió Europea, que insisteix en la vulneració més flagrant dels drets humans producte del blindatge de les seves fronteres exteriors.

Genocidi silenciat
Algunes entitats han qualificat de veritable genocidi silenciat la mort de centenars de persones cada any intentant arribar per via marítima a territori de la Unió Europea. Segons SOS Racisme, és “l’absència de vies permanents d’entrada, obliguen a moltes persones, adults i menors, a jugar-se la vida en els seus projectes migratoris” el motiu real d’aquest drama, així com l’actitud repressiva dels estats membres de la Unió producte d’unes polítiques migratòries que tampoc no aconsegueixen assolir els seus objectius.

Els portaveus de SOS Racisme manifesten que cal combatre la normalització d’aquests fets, i denunciar no només les barreres a l’entrada, sinó la il·legalització de persones que suposa la legislació d’estrangeria vigent. Finalment, també denuncien la hipocresia d’aquest model, lligat a un “model socioeconòmic mundial que prima la desigualtat en pro del benefici d’una minoria”.

>> Document de SOS Racisme (en pdf): Conclusions de l’informe sobre racisme a l’Estat espanyol (SOS Racisme)

>> Text de Claudia Falcone: Més enllà de la frontera