La “multa històrica” a Ascó equival només a 25 dies de facturació

El Ministeri d’Indústria espanyol ha multat en 15,4 milions d’euros la central nuclear d’Ascó II per la fuga de material radioactivitat ocorreguda el novembre de 2007. Es dóna la circumstància que la sanció correspon a 25 dies de facturació mentre que la incidència la van ocultar durant quatre mesos. Tot plegat amb el debat obert de la renovació de les llicències de les tres centrals del Principat -Vandellòs II, Ascó I i Ascó II- que s’han de decidir el 2010 i 2011.

Fa poc més d’un any, concretament l’abril de 2008, Greenpeace denunciava que s’havia produït una fuga de material radioactiu de la central nuclear d’Ascó II, una de les quatre encara actives al conjunt dels Països Catalans. L’incident -o el cúmul d’incidències per ser més exactes- s’havia produït quatre mesos enrere i la direcció de la central ho havia amagat. L’organització ecologista en va tenir coneixement gràcies a les revelacions d’alguns dels treballadors.

Fa pocs dies el Ministeri d’Indústria espanyol ha imposat a l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV) -propietat d’Endesa i Iberdrola- una multa de 15,4 milions d’euros per quatre faltes greus i dues de lleus entre les que destaquen la fuga de partícules nuclears per sobre dels límits permesos fora dels recintes nuclears, l’ocultació de l’incident i la manipulació de sensors per detectar la contaminació.

Tant Indústria com el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) -que inicialment havia proposat una multa de 22 milions- van destacar el fet que es tractava de la major multa mai imposada a una central. Tanmateix més enllà d’un bon titular periodístic la realitat és que mai s’havia detectat a l’Estat espanyol la presència de contaminació per sobre dels límits legals fora del recinte nuclear ni que s’hagués intentat amagar durant tant temps un incident com aquest.

Així mateix, i com explica Sergi Saladié, portaveu de la campanya Apaguem les Nuclears, per valorar la quantitat d’una sanció cal tenir en compte la magnitud de la facturació del sancionat. I és que Ascó I cada dia factura 600.000 euros i, per tant, la multa correspon a 25 dies d’activitat, molts menys que el període en el qual la central va funcionar de manera irregular. “Per l’empresa és una quantitat irrellevant i no té un efecte coactiu ja que encara ha guanyat diners gràcies al fet d’ocultar l’incident” afirma Saladié. Així mateix recorda que a base de recursos judicials Vandellòs II encara no ha pagat la multa per uns incidents de 2004 i que, com ara, es va vendre “com la més gran mai imposada contra una nuclear”.

Procés penal obert
A banda de la sanció governativa hores d’ara continua obert un procés penal contra l’ANAV. Greenpeace va presentar fa uns mesos una denúncia pels delictes d’emissió de partícules nuclears fora dels recintes de seguretat -delicte estipulat amb 20 anys de presó al codi penal- i per la manipulació d’aparells de mesura de la radioactivitat. El jutge la va admetre a tràmit i caldrà veure’n l’evolució als propers mesos. Sergi Saladié considera simptomàtic que en el darrer informe del fiscal de Medi Ambient remarqués les traves que el CSN -el mateix organisme que sanciona a la central- posa a la investigació. Pel portaveu de la plataforma antinuclear és una mostra que l’Estat vol tancar en fals l’incident.

 

Les llicències d’Ascó i Vandellòs s’esgoten 

La sanció a Ascó I pel cúmul d’incidències de novembre de 2007 arriba pocs mesos abans que s’hagi de resoldre la renovació o no per deu anys de les llicències de les tres centrals del Principat. Concretament en el cas de Vandellòs II serà el proper 2010 i el 2011 el torn d’Ascó I i II. Unes possibles renovacions que suposarien allargar la vida d’aquestes infraestructures energètiques molt per sobre de la mitjana mundial, situada en 22,5 anys. Actualment les d’Ascó ja arriben als 25 mentre que la de Vandellòs en duu 22 en funcionament.
En aquest context la campanya Apaguem les Nuclears pretén que el Parlament de Catalunya es posicioni a favor d’un calendari de tancament de les centrals. Tot i que no té competències Saladié considera que serviria per pressionar el Govern espanyol, que poc a poc, sembla deixar en segon terme les seves propostes per clausurar-les de manera progressiva.
La primera pedra de toc per Zapatero -que incorporava aquesta “promesa” tant en les eleccions de 2004 com de 2008- és a Burgos (Castella) amb la central de Garoña. Aquest mes de juliol expira la llicència després de quaranta anys d’activitat, el que es considera la vida útil màxima per una infraestructura com aquesta. Una possible renovació encendria totes les alarmes tant a nivell de seguretat com de política energètica.
La campanya Apaguem les Nuclears compta amb el suport d’una cinquantena d’entitats tant de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona com d’arreu dels Països Catalans. Així mateix, una seixantena de personalitats ebrenques de diverses disciplines han signat un manifest per adherir-se a la petició de no renovació de les llicències d’Ascó i Vandellòs. Aquest mateix diumenge han organitzat una caminada reivindicativa entre les Camposines, a la Fatarella (la Terra Alta), i Ascó.

MÉS INFO:
HTTP://APAGUEMLESNUCLEARS.CAT