La nova estratègia contra el català al Principat: incentivar econòmicament les denúncies contra la immersió lingüística

Obliguen la Generalitat a indemnitzar una de les famílies que va denunciar el model d'immersió

Des que es va iniciar l’ofensiva contra la immersió lingüística a Catalunya, cap a mitjans dels anys 90, l’esperança dels seus impulsors era poder sumar desenes de milers de famílies castellanoparlants. Aquest fet no s’ha donat fins a dia d’avui, malgrat la sobredimensió mediàtica que han rebut els detractors del català.

Tot i que l’espanyolisme renovat de Ciutadans obtingué més de cent mil vots el 2006 i entrà al parlament autonòmic, això no es traduí en una allau de peticions d’escolarització en castellà. Tampoc l’assoliment de dos-cents cinquanta mil vots a les eleccions de 2012 es traduí en l’aparició d’una protesta social real contra la immersió. Les entitats espanyolistes que orbitaven entre Ciutadans i el PP no van aconseguir mai obtenir grans adhesions. Potser per aquest motiu Ciutadans ha anat virant el seu discurs cap a multitud d’altres temes de l’agenda espanyolista i regeneracionista, a diferència de la presència central l’eix lingüístic en els seus inicis.

Després de les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de principis de 2014 que obligaven a cinc centres a aplicar castellà com a llengua vehicular en el 25% de l’horari lectiu, l’espanyolisme només aconseguí que 151 famílies reclamessin a l’escola l’aplicació d’aquest barem. A l’inici d’aquest curs 2014-2015 només una quarantena de famílies ha reclamat per als seus fills l’aplicació de les sentències del TSJC.

Vistes les dificultats per aconseguir famílies disposades a batallar contra la immersió, des del govern espanyol s’ideà incentivar-les a partir d’oferir-los la possibilitat d’escolaritzar gratis els seus fills en centres d’elit. Això és el que pretenia la llei Wert, i pretenia a més carregar les factures a les administracions autonòmiques. Iniciat durant aquest curs 2014-2015, l’intent també ha resultat un fracàs, amb només 3 peticions a Catalunya.

Ara, a través del TSJC, es pretén continuar amb l’estratègia d’incentivar econòmicament la protesta antiimmersió. Avui mateix, el TSJC ha condemnat la Generalitat a pagar una indemnització a una família que va denunciar l’administració per no haver donat classes de castellà a parts iguals a la seva filla. S’intenta, així, incentivar a més famílies a emprendre el camí judicial contra la immersió.