La PAH de Sabadell es fa forta davant el BBVA

 La mobilització i l’acció directa aconsegueixen una primera concessió de l’entitat

sabadell2Primer assalt guanyat per la PAH de Sabadell en el conflicte obert contra el BBVA, arran dels 10 casos d’hipoteques amb avals que van desencadenar en una ocupació, ja finalitzada, de 17 dies d’una oficina de l’entitat financera al centre de la ciutat i en l’inici d’una campanya de desprestigi contra el gegant basc arreu de l’estat. En un comunciat emès el 20 de març, el BBVA es va comprometre, en primer lloc, a treure els avals hipotecaris en cinc casos, sempre que l’Ajuntament de Sabadell acredités la situació de risc d’exclusió social dels afectats. En els altres cinc casos, l’entitat va adquirir el compromís de mantenir només els avals no vinculats a la compra d’habitatge, ja que hi havia part d’aquests que no s’havien destinat originàriament a aquest objectiu. Cal deixar clar un fet important: Ara mateix els afectats no tenen constància oficial d’en quin dels dos grups ha estat inclòs el seu cas.

Així doncs, tots els focus apunten ara a l’àrea de Serveis Socials del consistori sabadellenc i als informes que ha d’el·laborar sobre els afectats. Els avalistes també estan subjectes als informes del consistori, la qual cosa representa una “voluntat de guanyar temps per part del banc”, segons afirma Pau Llonch, un dels portaveus de la PAH. Les reunions amb les persones hipotecades es duran a terme cas per cas, la qual cosa, segons Pau Llonch, els obligarà a dissenyar un mecanisme conjunt d’interlocuió: “Tenim molt clar que prendrem la decisió totes juntes”. La raó per les quals les reunions amb els afectats són individuals, la trobem també en el comunicat del BBVA del 20 de març, en el qual el banc diu: “El BBVA segueix disposat a dialogar amb els clients i amb l’Ajuntament de Sabadell, i rebutja el diàleg amb tercers, que des de l’inici han mantingut una permanent actitud d’amenaces i coaccions”.

L’actitud dels tercers

pah sabadellEl fet de no reconèixer la PAH com a interlocutor vàlid correspon, en primer lloc, a l’ocupació que vam fer de la seva oficina al carrer Alfons XIII”, afirma Llonch. Però no és l’únic moviment que ha molestat al banc: “Ens consta que el que els ha molestat més és el plantejament d’escraches als domicilis dels responsables de l’entitat, així com el fet de publicar el nom d’aquests responsables”, comenta el portaveu. En un comunicat del 19 de març, la Plataforma feia públics els noms del màxim responsable del BBVA a Catalunya, Xavier Queralt, del responsable de l’àrea de Sabadell Aureli Balaguer i del cap de comuncació del banc a l’estat espanyol, Álvaro Calleja.

L’estratègia de l’acció directa

La negativa del banc a considerar la PAH un interlocutor vàlid és rotunda, fet que no fan extensiu a altres Plataformes. Segons Pau Llonch, el desencadenant de la ruptura de negociacions és l’aposta de la PAH de Sabadell per l’acció directa. Una estratègia que, segons el mateix Llonch, no genera consens entre les diferents Plataformes existents als Països Catalans i a l’estat espanyol, però que a Sabadell s’ha adoptat com a legítima. “Les negociacions col·lectives són eines útils i necessàries, però generen el risc que el banc només allargui les converses per guanyar temps mentre no busca cap solució”, afirma Llonch, i continua: “Quan vam veure 10 casos similars d’hipoteques en els quals el banc havia allargat la durada dels avals respecte el que s’havia comunicat inicialment als hipotecats, vam veure necessari passar a l’acció”:

El BBVA, a contrapeu

sabadell1Des de l’inici de l’ocupació de l’oficina del carrer Alfons XIII, el BBVA ha fet una concessió important respecte la seva voluntat inicial de reclamar l’habitatge hipotecat i el de l’avalista. Entre la presa d’una posició i la de l’altra, han passat més de dues setmanes en les quals el banc ha estat enganxat, més d’una vegada, a contrapeu.

Per exemple, el portaveu de la PAH Pau Llonch creu que l’entitat financera no s’esperava que la jutgessa desestimés dues vegades la petició de desallotjament de l’oficina del centre de la ciutat. ·”El posicionament de la jutgessa els va noquejar. Entenc que ella va comprendre la situació de les famílies i buscava els arguments jurídics necessaris per forçar l’entitat a negociar”, explica Llonch.

La segona negativa de la jutgessa va fer que el banc decidís tancar la porta el 20 de març, deixant activistes tancats a dins sense la possibilitat de rebre menjar o aigua, fins que al cap d’unes 30 hores, quan la Plataforma va decidir abandonar la seu bancària. Tot plegat mentre el BBVA publicava quatre comunicats (els dies 11, 12, 19 i 20 de març) en els quals la seva postura ha evolucionat fins al compromís actual, que caldrà constatar un cop l’Ajuntament el·labori els informes sobre el possible risc d’exclusió social per part dels afectats. El BBVA ha facilitat els informes a L’ACCENT i ha declinat oferir més declaracions.

Relació estreta amb l’Ajuntament

El 21 de març, la junta de portaveus de l’Ajuntament de Sabadell va aprovar una proposició del PSC, CiU, Entesa per Sabadell, ICV i EuiA per donar suport a les demandes de la Plataforma. La PAH valora positivament aquest posicionament i segons Pau Llonch hi ha hagut un “salt qualitatiu en les relacions amb el Consistori”. “Amb l’Entesa i la resta de forces d’esquerra de l’oposició normalment hi ha hagut bones relacions, però aquest cop estem davant una suma que representa, aparentment, un compromís”, explica. Ara bé, segons el portaveu, cal tenir en compte dos aspectes: el primer és la dificultat evident de tenir una postura confrontada a la Plataforma tenint en compte la seva demanda actual i el consens que genera a la ciutat. De fet el PP és l’únic partit que va optar per l’abstenció en la proposició de la Junta de Portaveus. En segon lloc, Llonch assenyala el fet que la responsable de Serveis Socials de l’Ajuntament, Marta Farrés, perdés recentment les eleccions primàries del PSC a Sabadell, una candidatura que tenia el suport de l’actual alcalde Joan Carles Sánchez: “Tenen un peu fora del partit. Potser això influeix en la seva postura que, segons ens costa, no compta amb el recolzament del sector oficialista”.

Ara caldrà estar pendents de les reunions entre l’Ajuntament i els afectats, així com dels informes que redactarà el consistori. De tota manera, Pau Llonch avisa: “No podem ser ingenus i pensar que tot això s’ha acabat”.

+ Marta Zabala, afectada: “El BBVA ens ha tractat com gossos”