La PAHC de Sabadell avisa de l’increment de famílies obligades a ocupar pisos

La Plataforma exigeix responsabilitats a l'Ajuntament, els cossos policials i l'estament judicial per posar fi als problemes de l'habitatge a la ciutat

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi (PAHC) de Sabadell ha presentat avui en roda de premsa les seves principals conclusions sobre la problemàtica de l’habitatge a la ciutat, a partir dels tallers que la Plataforma imparteix des del juliol de 2013 a famílies que s’han vist ocupades a ocupar un pis a causa de no disposar d’un habitatge digne. A dia d’avui ja són 1.500 persones les que han participat en algun dels tallers. Precisament, una de les principals conclusions que la PAHC ha extret dels tallers és l’augment de famílies que actualment ja estan ocupant algun immoble a Sabadell, de les quals es calcula que prop d’un 95% tenen menors al seu càrrec. Un dels objectius dels tallers d’assessorament és donar resposta a l’ocupació massiva d’habitatges a la ciutat, mitjançant l’assessorament legal i tècnic a les famílies per garantir la seva seguretat, promocionar ocupacions de pisos buits propietat d’entitats bancàries i transmetre valors de convivència, suport i organització col·lectiva. Tot plegat, tasques que segons afirma la Plataforma “pertocarien a l’Ajuntament”. En aquesta línia, demanen que si l’administració no té prou recursos al seu abast per oferir solucions a les famílies, opti per expropiar pisos buits en mans de bancs i entitats privades.

La PAHC també denuncia l’existència de xarxes mafioses que “s’aprofiten i es lucren de les necessitats de famílies en situació de vulnerabilitat”. i també actuen, segons denuncien, sense coneixement de causa.  La Plataforma considera que les solucions ofertes per aquestes xarxes són inestables i a més col·laboren en la criminalització de les ocupacions. L’altre actor assenyalat per la PAHC és l’estament policial. La Plataforma denuncia el que considera un abús de poder per part dels cossos policials a l’hora d’executar desallotjaments i “aprofitar-se de la desinformació de les persones que ocupen”. En relació a això, també demana al poder judicial que prioritzi les necessitats de les famílies per sobre dels interessos d’entitats privades.

Com a solució de màxims, la PAHC planteja que els bancs i entitats privades cedeixin tots els seus pisos buits a l’administració. Com a mesura de mínims, la Plataforma exigeix que els bancs ofereixin lloguers socials a les famílies que actualment estan ocupant immobles, retirin totes les denúncies interposades a aquestes famílies i aturin els desallotjaments. De moment, en el proper mes de febrer ja hi ha previstos quatre desnonaments a Sabadell, tots ells de famílies que estan ocupant pisos propietat del BBVA i tenen menors al seu càrrec.