La TDT pot suposar una nova frontera entre nord i sud

La Catalunya Nord es podria quedar a partir de l’abril de 2010 vinent sense les emissions de TV3. Després de vint-i-cinc anys d’emissions “al·legals” l’apagada analògica pot suposar la fi de les emissions de la televisió pública del Principat de Catalunya. Hervé Pi, president de la Federació d’entitats per la defensa de la de la llengua i cultura catalanes a la Catalunya Nord, considera que la Diada ha de servir per reclamar una nova frontera -en aquest cas televisiva- que s’aixeca ara entre ambdues vessants de l’Albera.


“No fem nosa a ningú, és qüestió de voluntat política” s’exclama Hervé. I és que no reclamen cap “impossible tècnic”, de fet durant poc més de mig any les emissions digitals dels canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) van arribar-hi de manera al·legal tal i com ha passat fins ara amb les analògiques.

El juliol de 2008 es va instal·lar un repetidor privat a la zona del pic Neulós, al massís de l’Albera, per fer arribar el senyal digital dels quatre canals de la CCMA (TV3, Canal 33, K3/300 i 3/24) així com Televisió d’Andorra i Canal Nord a les comarques nord-catalanes. Tanmateix el febrer de 2009 els tècnics de l’Agència Nacional francesa de les Freqüències van constatar l’existència de “canals estrangers” i van procedir a tancar el repetidor. D’aquesta manera es tornava a la situació iniciada el 1985, amb un repetidor analògic situat en territori administrat per l’Estat espanyol i reemissors en diversos punts de la Catalunya Nord.

L’apagada analògica, prevista per l’abril de 2010, pot deixar les comarques nord-catalanes amb una quota de televisió en català absolutament ridícula. I és que France 3 -l’emissora pública amb desconnexions regionals- emet cinc minuts setmanals d’informatius en català i un programa de 20 minuts cada tres setmanes. Hervé Pi explica que la Generalitat de Catalunya manté el compromís d’evitar la fi de les emissions però hores d’ara “desconeixen la situació”.