La “Toma de Caracas”: nou intent colpista a Veneçuela

Gran mobilització revolucionària per fer front als intents colpistes de la dreta.

Per avui 1 de setembre la Mesa de la Unidad Democrática (MUD) ha convocat la “Toma de Caracas”, una manifestació que recorrerà les principals avingudes de la zona est de la capital veneçolana.

Amb aquesta mobilització la MUD pretén exigir al Consell Nacional Electoral (CNE) la publicació del cronograma del referèndum revocatori per aquest 2016.

Tanmateix, el fet que el CNE ja hagi fixat l’última setmana d’octubre per a la recollida de les firmes del 20% del registre electoral (3,9 milions) fa pensar que la dreta busca crear un clima de tensió amb accions violentes que portin a una sortida inconstitucional del president electe Nicolás Maduro.

Referèndum al 2016

Un dels principals reclams de la plataforma política opositora és que el referèndum se celebri aquest any, durant la meitat del període presidencial per tal de poder convocar eleccions a la presidència de la República en el cas d’una eventual derrota del chavisme. D’acord amb la Constitució, la celebració del referèndum al 2017 implicaria que el vicepresident assumeixi la presidència fins al final del mandat al 2019 – dos anys i mig més de govern bolivarià que l’oposició no podria suportar.

Cal recordar que el desembre de l’any passat la MUD va obtenir en les eleccions parlamentàries la majoria de vots a l’Assemblea Nacional, fet que els permetia a partir del 10 de gener començar el procés de recollida de firmes per a la convocatòria del referèndum i així comptar amb temps suficient per a complir els terminis que estableix la llei. La falta d’una clara direcció política i la lluita de lideratges que regna en el sí de la Mesa de la Unidad ha provocat divergències al voltant de l’estratègia a seguir per a acabar amb el procés bolivarià de manera democràtica, obrint la porta a opcions violentes que alterin l’ordre constitucional.

#1SComienzaElFinal

El inicio del fin”, “El golpe final”, “Se acabó!”. Aquests són alguns dels missatges que la dreta ha difós els últims dies a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació locals. Són frases que recorden als titulars utilitzats per la premsa en el Cop d’Estat de 2002 a l’aleshores president Hugo Chávez i que posteriorment es repetirien en “La Salida”, un pla orquestrat per l’ala més radical de la MUD, Voluntad Popular, que es va materialitzar en les guarimbas de febrer a juny de 2014 i que van causar 43 morts i més de 800 persones ferides.

Així doncs en aquesta ocasió es repetiria el component mediàtic i l’oposició feixista buscaria generar imatges de violència i repressió que causin commoció internacional per tal de legitimar una possible intervenció estrangera.

Guerra econòmica

La “Toma de Caracas” se celebra en el marc de la pitjor crisi econòmica que travessa Veneçuela des de l’inici de la revolució bolivariana. Una crisi que respon a l’esgotament del model rendista petroler sumat a una estratègia d’acaparament i especulació per part de l’empresariat nacional que produeix una escassetat dels béns bàsics més consumits per la població veneçolana. Tot això en un marc d’atac financer, polític i mediàtic a nivell internacional que pretén acabar amb una era de governs progressites a Amèrica Llatina. Cal destacar que enmig d’una reducció abrupta dels ingressos de la nació degut a la davallada dels preus del petroli el govern del president Nicolás Maduro ha mantingut les polítiques d’inversió social a diferència de les receptes de tall neoliberal que s’apliquen en circumstàncies similars per governs de dreta.

*Meritxell Bonastre és militant d’Ítaca, organització internacionalista dels Països Catalans