La Vall d’Albaida en peu de guerra contra la planta de residus animals de la Pobla del Duc

Fotos: Assemblea Veïnal Una comarca, una força

Aquest diumenge 26 d’octubre la Vall d’Albaida viurà una nova mobilització contra la planta de residus animals que es pretén instal·lar a la Pobla del Duc. Durant aquest any, l’Assemblea Veïnal que agrupa gent de tots els municipis afectats ja ha denunciat.

Aquesta planta de residus animals pretén tractar residus tant de categoria 1 com de categoria 2. Això vol dir que no només tractaria residus provinents de la indústria càrnica, sinó també animals morts per epidèmia o infecció i animals procedents de l’experimentació amb substàncies químiques. En aquest paquet s’hi inclouen animals que representen riscos desconeguts o que poden haver estat contaminats amb substàncies il·legals. Un total de 220 tones diàries de residus animals, segons les previsions del projecte.

El veïnat i els ajuntaments oposats a la construcció de la planta informen del risc mediambiental que aquesta pot suposar, tant pel tipus de residus que hauria de tractar com per la seva ubicació. Al costat del Paratge Natural Protegit de la Serra de Benicadell, i junt a la llera del riu Misena. Pudors, risc de contaminació d’aqüífers i un impacte important en una comarca que està treballant per a poder viure de forma combinada d’industria agropecuària i del turisme rural. Una fuita o abocament accidental posaria en quarentena bona part de la producció agrícola i ramadera de la comarca. Un risc que, associat a la mala imatge i a les pudors, ha aixecat l’oposició de la immensa majoria de gent de la zona.

Com es va gestar la construcció de la planta?

A les eleccions municipals de 2011, el que havia estat alcalde del PP a la Pobla del Duc, Natalio Navarro, va perdre la majoria absoluta i va ser descavalcat per una coalició del PSPV i l’Agrupació Independent de la Pobla. En el període entre la derrota electoral i el relleu en el poder, un mes llarg, agilitzà els tràmits per a la instal·lació de la planta. Uns mesos abans, Navarro havia negat que les obres que s’havien iniciat en els terrenys on es vol construir la planta tinguessin relació amb cap activitat contaminant.

L’empresa SIG Renovables va demanar a la Generalitat el 2010 l’obertura d’un expedient DIC (declaració d’interès comunitari) per a instal·lar un abocador de restes animals en una zona no urbanitzable. Finalment, i després que l’alcalde Navarro deixés totes les tramitacions lligades abans d’abandonar l’alcaldia, aquest expedient es va resoldre favorablement el desembre de 2013.

Qui impulsa la planta?

Des de l’Assemblea Veïnal que s’oposa al projecte afirmen que encara no han pogut descobrir els motius de fons que lliguen el desmesurat interès del PP en fer aprovar aquesta instal·lació. El veïnat, però, ha posat negre sobre blanc tota la trama empresarial que hi ha darrera la instal·lació i ha deixat obertes algunes preguntes.

L’impulsor de la planta és Francisco Miguel Soria Cases. I ho impulsa a través de tres empreses. L’empresa que demana construir la planta, SIG Renovables, és una empresa participada en exclusiva per una altra empresa propietat de Soria Cases, Mer Caldera SL, que també es dedica a la gestió de residus animals. L’empresa propietària dels terrenys és Grasas Valencianas SL, que té com a administrador únic a Soria Cases. Aquesta empresa està donada d’alta com a empresa productora de pinso a partir de subfarines animals. El que es pregunten els veïns és per què es crea una empresa nova per a fer una activitat que ja pot fer l’altra empresa propietària. I per què es crea una altra empresa nova per a tenir la propietat del terreny quan l’interessat ja té altres empreses (fins a 5) que podrien fer aquesta funció. I, sobretot, perquè aquesta empresa es dóna d’alta amb un codi d’activitat per a la fabricació de pinso animal.

Un 2014 de mobilitzacions

Quan a finals de 2013 la Generalitat va donar llum verda al projecte, els veïns dels municipis afectats es van començar a organitzar en una Assemblea Veïnal. El 24 de gener, més d’un centenar de veïns feien la primera assemblea a Otos, on acordaven posar en marxa un seguit de mobilitzacions.

Per la seva banda, tots els municipis afectats ja havien aprovat mocions oposant-se a la planta de residus. Amb tot, des de fonts de l’Assemblea Veïnal s’explica que els ajuntaments governats pel PP fan el doble joc, mostrant-se oposats a la planta davant del veïnat de la comarca però essent totalment inactius pel que fa a pressionar el seu propi partit a nivell valencià. Així, el passat 16 d’octubre tota l’oposició parlamentària a les Corts va presentar una proposició exigint que es suspengui el permís per a la planta, però que serà rebutjada per la majoria del PP.

La iniciativa ciutadana ha omplert la Vall d’Albaida de banderoles als balcons contra la planta, i s’han fet diverses mobilitzacions. Al març d’enguany es va fer una primera marxa a la Pobla del Duc, que va aplegar centenars de persones. Al maig, una manifestació a Castelló de Rugat va aplegar un miler de persones. Les jornades informatives realitzades a l’agost han servit de precedent per a la marxa que aquest diumenge recorrerà el camí entre la cooperativa d’Otos i els terrenys on s’està construint la planta.