Les 15 fortunes més grans dels Països Catalans superen tota la despesa social feta aquest 2014

infografia_15_grans_fortunes

Les 15 fortunes més importants dels Països Catalans sumen prop de 2.000 milions d’euros més de patrimoni que el conjunt de la despesa social -ensenyament, sanitat i protecció social- pressupostat per aquest 2014 a les tres comunitats autònomes dels Països Catalans.

La llista publicada per la revista Forbes explica quines són les 100 principals fortunes de l’estat espanyol. D’aquestes, 38 són dels Països Catalans. Hi ha una preeminència força gran de fortunes del Principat de Catalunya -24-, vinculades a sectors diversos com l’agroalimentari, la distribució, el tèxtil, la construcció o el joc. Destaquen també proporcionalment les grans fortunes de les Illes Balears, sobretot vinculades al turisme. Fins a 4 hotelers balears apareixen a la llista. Amb tot, l’home més ric dels Països Catalans és el valencià Juan Roig, amo de Mercadona. La resta de valencians que apareixen a la llista, 8, estan vinculats sobretot amb les grans empreses de materials de construcció.

En la comparativa entre grans fortunes balears i despesa social es pot apreciar com la família més rica de les Illes Balears, els germans March, tenen més diners que tot el que gasta el govern balear en ensenyament, sanitat i protecció social. Els dos hotelers més rics, Fluxà i Escarrer, sumen exactament el mateix patrimoni que la despesa social balear.

infografia_15_grans_fortunes_2

En el rànquing de les quinze persones més riques dels Països Catalans hi ha molts noms que apareixen a les sentències i investigacions sobre frau fiscal. La família Carulla va pagar aquest mateix 2014 6,4 milions d’euros per evitar que la fiscalia els portés a judici per evasió. Així mateix, a Demetrio Carceller, propietari de Damm, Hisenda li reclama 14,6 milions d’euros i la fiscalia li demana 14 anys de presó.

L’indiscutible número 1 de la llista, Juan Roig, propietari de Mercadona, també apareix vinculat a notícies de corrupció. Així, en la mateixa operació en què va ser detingut Oleguer Pujol, fill de Jordi Pujol, es van registrar les dependències del Grup Atitlan, a la mateixa plaça del País Valencià de la capital del Túria. Aquest fons d’inversió, tal com ha documentat abastament el bloguer Miquel Villanueva  està íntimament relacionat amb els projectes expansius de Juan Roig i és dirigit per Roberto Centeno, gendre de Juan Roig. L’amo de Mercadona no només s’ha vist involucrat en temes fiscals, sinó també en conflictes laborals com el de l’any 2006. De fet, l’observatori Media.cat va incloure les relacions laborals a Mercadona en el seu anuari de silèncis mediàtics de l’any passat.

La llista Forbes, però, es circumscriu a les fortunes familiars. Això fa que els empresaris que hi apareixen siguin representants d’empreses de propietat familiar. Hi ha un altre poder, el de les grans corporacions, que queda fora d’aquesta llista. La Caixa, Repsol, Telefónica o Abertis no tenen propietaris únics identificats amb una estirp familiar. Els fons d’inversió, el poder de bancs i grans corporacions, comparteix ara el poder amb una burgesia identificada, amb noms i cognoms, amb les seves empreses. Però el poder d’aquesta burgesia no ha desaparegut ni és minvant, com molt bé indiquen les comparatives entre el seu patrimoni -i, per tant, capacitat d’influència- i la despesa social dels governs autonòmics dels Països Catalans.