Les eleccions europees obren una porta a l’esperança

Roda de premsa de militants de l'esquerra independentista en suport a II-SPLa candidatura Iniciativa Internacionalista – La Solidaritat entre els Pobles ha esquivat, a última hora, la voluntat del Govern espanyol d’il·legalitzar-la. Superar aquest obstacle obre la possibilitat que a partir del 7 de juny hi hagi una veu a Brussel·les que denunucïi la manca de democràcia a l’Estat espanyol i que visibilitzi la negació de drets a les nacions sense Estat sotmeses a administració espanyola. La candiatura també vol portar-hi les reivindicacions de les treballadores i treballadors, que no volen pagar una crisi que “han creat els rics”.

>> Avui dimecres se celebra l’acte central de la candidatura a València. A través de diverses pàgines web feixistes han convocat per anar-lo a rebentar. És per això que els organitzadors demanen que hi acudeixi el major nombre de gent possible.

>> Divendres se celebra l’acte final de la campanya als Països Catalans amb un míting a Barcelona: a la plaça del Diamant a les 8 del vespre.

Iniciativa Internacionalista: “Que ens puguem presentar no significa que l’Estat espanyol sigui democràtic”

La candidatura Iniciativa Internacionalista ha aconseguit superar l’escull de l’aparell judicial espanyol i concorre a les eleccions europees d’aquest diumenge 7 de juny. Però els integrants d’aquesta plataforma electoral subratllen que “el fet que la candidatura es pugui presentar no significa que l’Estat espanyol sigui democràtic”. I és que el primer candidat català, Josep Garganté, va denunciar en roda de premsa que “encara hi ha organitzacions basques que no es poden presentar a les eleccions”. Precisament per això, el candidat demana el vot per II-SP perquè és el vot que més mal fa a l’Estat.

Així doncs, explicava Garganté, Iniciativa Internacionalista espera ser al Parlament europeu per “portar-hi la veu dels pobles sotmesos per una Constitució imposada i per denunciar la situació creada per la Llei de partits a Euskal Herria, la manca de democràcia que hi ha i la nul·la voluntat de diàleg, i que tot plegat només ha contribuït a agreujar el conflicte”. I pensa que és precisament per tot això que l’Estat espanyol ha intentat impedir-los que hi siguin presents. Recordem que fins a mitja hora abans de l’inici de la campanya electoral la nit del 21 al 22 de maig no es va saber que el Tribunal Constitucional espanyol havia decidit revocar la sentència del Tribunal Suprem que anul·lava aquesta llista internacionalista. El motiu del Suprem era “contaminació ideològica” en relació a candidatures de l’esquerra abertzale il·legalitzades anteriorment.

La candidatura està impulsada formalment per dues organitzacions de Castella (Izquierda Castellana i Comuner@s), però de fet és una plataforma integrada per organitzacions de nacions sense Estat sota administració espanyola (hi ha catalans, aragonesos, castellans, andalusos, asturians, gallecs i canaris) i també organitzacions anticapitalistes d’àmbit estatal.

Suport de militants de l’esquerra independentista
Malgrat que l’esquerra independentista catalana no ha donat suport unitari a la candidatura, als Països Catalans la majoria de grups locals de suport a la candidatura que s’han format estan impulsats per persones i col·lectius del moviment independentista. De fet, aquest suport es va visibilitzar una setmana abans de les eleccions, quan algunes desenes de militants de l’esquerra independentista catalana van fer una roda de premsa a Barcelona per donar suport a Iniciativa Internacionalista. Ho feien a títol individual, però van explicar que són militants de les organitzacions Endavant, Maulets, CAJEI, SEPC (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans), CUP (Candidatura d’Unitat Popular), CCSI (Comitè Català de Solidaritat Internacionalista) i Terra i Llibertat.

En  nom de tots ells, Joan Sebastià Colomer va explicar que hi donen suport públic perquè  “Iniciativa Internacionalista representa en aquestes eleccions el projecte de l’esquerra independentista: un projecte socialista, compromès amb la defensa (amb fets i no paraules) del dret a l’autodeterminació, i contra l’opressió de gènere”.

Els militants presents a la roda de premsa van destacar, a més, que “el procés d’il·legalització finalment fallit deixa clar que votar II-SP és colpejar on més dol als Zapateros, als Rajoys, als Montilla i a tota la resta de l’anomenada classe política”.