Les mobilitzacions antimonàrquiques del 19J als Països Catalans

 

Demà, dijous 19 de juny, paral·lelament a l’entronització de Felip VI com a nou rei de la dinastia entronitzada per les guerres de 1707-1714 i 1936-1939, hi ha convocats una munió d’actes republicans i pel dret d’autodeterminació arreu dels Països Catalans. La convocatòria general que s’ha estès per la xarxa i que diverses organitzacions han fet seves ha estat la de concentrar-se davant dels ajuntaments a les 8 del vespre, tot i que en alguns casos aquesta hora serà diferent. L’esquerra independentista ha fet públic un primer llistat provisional de concentracions que ha impulsat o de les que ha participat en la seva organització. Són un total provisional de 16 concentracions a les que molt probablement se sumaran noves convocatòries:

xativa crespoAlacant, a les 20h a la Plaça del Mercat
Gandia, a les 20h a la Plaça de l’Ajuntament
Xàtiva, a les 20h al Monument als Maulets
Sueca, a les 20h
València, a les 18.30 a la Plaça dels Furs
Sant Joan Despí a les 19:30 a l’Ermita.
Molins // 20h // Plaça de l’Ajuntament
Olesa de Montserrat, a les 20h a la Plaça de la Vila
Barberà del Vallès, a les 19h
Sabadell, a les 20h a la Plaça de Sant Roc
Terrassa, a les 20h
Santa Perpètua, a les 20h
Sant Cugat, a les 20h
Vic, a les 20h
Girona, a les 20h a la Plaça del Vi


Crespons negres als balcons

La coronació de Felip VI coincideix amb el 307 aniversari de la crema de Xàtiva, ordenada pel seu avantpassat, Felip V, en plena Guerra de Successió. L’intent d’esborrar Xàtiva de la faç de la terra i de la memòria fou la punta de l’iceberg d’una brutalitat sistemàtica contra les poblacions dels Països Catalans que havien presentat algun tipus de resistència al primer borbó. L’escriptor i redactor de L’Accent, Pau Tobar, les ha documentades en un mapa que ha obtingut molt ressò a les xarxes socials

És per això que l’associació “Xàtiva renaix de les cendres” ha fet una crida als xativins i xativines a penjar crespons negres als balcons aquest dijous, per a commemorar la destrucció de la ciutat. A aquesta iniciativa s’hi ha sumat també la vila de Balsareny, al Bages, que fou també incendiada el gener de 1714 per les tropes borbòniques.

mapabrutalitatv02