Les onze expulsades del vol Barcelona-Dakar exigeixen explicacions a Vueling

“Je suis malade” (estic malalt), cridava un home en francès des de l’última fila de l’avió que dissabte a la tarda havia de volar des de l’aeroport del Prat de Barcelona fins a Dakar (Senegal). Un grup de persones se’n va adonar i de seguida van demanar explicacions a la companyia operadora del vol, Vueling, sense obtenir resposta.  El passatger anava emmanillar i custodiat per dos escoltes, la qual cosa va fer sospitar a part del passatge que es tractava d’una deportació. “Desenes de persones estaven dempeus al passadís de l’avió demanant informació als treballadors de la companyia”, ha explicat avui en roda de premsa Mikel Basarte. Ell i deu persones més van ser expulsades del vol i identificades per la Guàrdia Civil. S’han quedat sense fer el viatge que havien planejat i Vueling no els ha tornat els diners del bitllet.

El primer anunci fet per la megafonia de l’avió va informar els passatgers que, després d’hores tancats dins l’aparell, es procedia a desembarcar el passatger emmanillat -un “inadmès” que segons les autoritats no va arribar a trepitjar l’estat espanyol. L’alegria de part del passatge davant d’aquesta decisió va donar pas a la incredulitat de veure com la Guàrdia Civil identificava sis viatgers, segons ells “de forma arbitrària”. Després, la policia en va identificar cinc més seguint el mateix procediment. El resultat final, onze persones que es van quedar a terra i identificades per la policia. A més, el jove senegalès va acabar sent deportat. “No ens coneixíem ni ens vam amotinar, qualsevol persona amb un mínim d’humanitat s’aixecaria per interessar-se pel que esta passant”, ha argumentat Basarte. “Encara estem colpides i en desacord amb com els mitjans han explicat la notícia”, ha apuntat una altra de les onze expulsades.

Per la seva banda, Vueling no ha fet cap comunicat oficial des de dissabte. La companya, a través del seu compte a Twitter va comunicar el desembarcament: “Per a les companyies aèries, la seguretat del vol, tant per als passatgers com per a la tripulació és primordial”. Des d’aleshores, la companyia ha rebut una allau de crítiques per la seva actuació dissabte i per la seva complicitat amb els vols de deportació. Les onze afectades per aquest episodi també han denunciat aquest tipus de vols, recordant que han provocat la mort de diverses persones en els últims anys i que es destinen milions d’euros de fons públics per a firmar convenis amb companyies que els duen a terme.

A nivell legal, les onze afectades no tenen constància formal que s’hagi interposat cap denúncia contra elles, tot i que inicialment s’havia especulat amb què se’ls acusés d’alteració de la seguretat aèria. Un delicte que podria suposar multes de 45.000 a 90.000 euros. “Fem una crida perquè no s’iniciï cap expedient administratiu i penal contra aquestes persones”, ha demanat el seu advocat, Andrés García Berrio, que també ha exigit explicacions a Vueling. Paral·lelament, les afectades han fet públic un manifest amb el qual busquen el suport de persones i entitats.