L’SNP no aconsegueix suport parlamentari pel referèndum

Finalment els liberaldemocràtes escocesos han decidit no votar a favor de la realització d’un referèndum d’autodeterminació a Escòcia, amb la qual cosa els plans de l’SNP per fer el referèndum l’any que ve esdevenen pràcticament impossibles.

El darrer dia del mes d’octubre el Partit Liberal Demòcrata va decidir, a una conferència a Dunfermline, no donar suport al referèndum que vol dur a terme el Govern d’Escòcia l’any que ve. Aquesta era la darrera opció que li quedava a l’Scottish Nationalist Party (SNP) per poder treure endavant la votació parlamentària que iniciés els preparatius de la consulta, que havia de tenir lloc el 30 de Novembre de l’any 2010, dia de la festa nacional escocesa.

D’aquesta forma, l’SNP, que governa en minoria (47 diputats), no ha aconseguit el suport de cap altre partit excepte Els Verds (2 diputats), fet que els impedeix treure endavant la llei que permeti realitzar el referèndum. Des d’un principi els tres partits de l’oposició, conservador, laborista i liberaldemòcrata, s’oposaren a la idea de celebrar la consulta, però durant els darrers mesos han aparegut veus dins els darrers que demanaven que els seus 16 parlamentaris votassin a favor de realitzar la consulta. Aquest canvi es basava en la més que probable victòria conservadora a les eleccions britàniques del proper any, fet que unit al bloqueig del referèndum podria provocar un gran augment de l’SNP en les properes eleccions escoceses. De fet, Alex Salmond, primer ministre escocès i president de l’SNP, va afirmar a la conferència anual del seu partit que si el referèndum no es realitzava l’any que ve, “la campanya de les eleccions de l’any 2011 girarà bàsicament entorn de la realització de la consulta”.

Crítiques per part del SSP

Amb tot, la idea de Salmond era que els liberaldemòcrates votassin a favor; per això va fer una nova proposta: que la pregunta no girés únicament sobre la independència d’Escòcia, sinó que inclogués tres opcions: independència, continuar dins el Regne Unit o ampliar l’autonomia escocesa. Aquest fet va ser molt criticat per Colin Fox, portaveu de l’Scottish Socialit Party (SSP), qui va criticar aquest acostament de l’SNP al partit “dels gran negocis”. Fox afegí que això podria provocar la davallada del suport popular a la independència, especialment per part d’aquella gent que vol unir l’alliberament nacional al social. 

Finalment, però, dins el partit liberaldemòcrata va guanyar la postura de no donar suport al referèndum, ja que seria “una traïció al programa que presentarem a les darreres eleccions”. Aquesta negativa va ser fortament criticada per l’SNP: Allasdair Allan, membre del parlament escocès, afirmà que “qualsevol partit que rebutja el dret de la gent a decidir el futur d’Escòcia pagarà un preu molt alt a les properes eleccions”. Tot i això, cal afegir que la determinació de l’SNP, en especial de Salmond, ha aconseguit un canvi de postura dins el partit liberaldemòcrata, car tot just acabar la conferència un membre del partit va explicar que “El referèndum manipulat de Salmond ha estat rebutjat majoritàriament pel partit. Però jo desitjo poder realitzar un referèndum dins uns termes equilibrats i justos” Així mateix, com va fer veure un membre de l’SNP, aquest tema ha provocat “profundes divisions” dins els liberaldemòcrates, fet que fa que augmenti l’optimisme dins el partit de cara a les properes eleccions.