Mallorca, davant l’amenaça d’importar #Euromerda

mallorcasobnreusEl Parlament aprova un projecte que pretén dur a incinerar a l’illa multitud de tones de fems d’Europa per tancar un contracte amb l’empresa incineradora Tirme fins al 2041

El Parlament de les Illes Balears, controlat pel PP, ha aprovat ja el projecte d’importació de fems de tota Europa a Son Reus (Mallorca), batejat com a #Euromerda pels moviments socials i ecologistes de l’illa. El Govern de José Ramón Bauzá ha defensat el projecte argumentant que és l’única manera de no haver d’apujar el preu de les taxes ciutadanes per incineració i que la mesura respon a la necessitat de fer rendible el contracte fins l’any 2041 amb Tirme, empresa propietat del Grupo Enel, Iberdrola, FCC i Urbaser que s’enduria més de 80 milions a l’any per cremar els fems europeus.

La més respectada entitat ecologista de l’illa, el Grup d’Ornitologia Balear (GOB), ha encetat la campanya “Mallorca no vol ser el femer d’Europa” per tal de catalitzar l’amplitud del moviment ciutadà que està en contra d’importar les escombraries del continent.

Malgrat, això sí, que segons el PP els fems han de ser tractats com a “combustible”, un terme que pretenia neutralitzar l’acció d’oposició però que ha tornat a deixar en ridícul el Govern a les xarxes socials i entre els experts en la matèria.

El GOB recorda que l’únic motiu per importar fems d’Europa és garantir els guanys de Tirme, primant de nou els interessos de grans capitals privats per sobre de les necessitats de l’illa.

De fet, l’entitat ecologista adverteix també que a Mallorca ja es paga la major taxa d’incineració de tot l’Estat, mentre que Tirme funciona amb una lògica ambiental i econòmica sense sentit: com més es recicla i menys residus es cremen, més es cobra per incinerar. La campanya “Mallorca no vol ser el femer d’Europa” aplega, a més, multitud d’entitats polítiques, socials i sindicals, com Amics de la Terra, Greenpeace, Gadma i l’Associació de Llicenciades i Estudiants en Ciències Ambientals; les associacions de veïns i veïnes i diversos col·lectius de Bunyola, Palmanyola i Son Sardina; Endavant-OSAN, el Col·lectiu Albaïna i ATTAC; l’Ajuntament de Santa Margalida, l’Obra Cultural Balear, l’STEIi, USO i el Consell de la Societat Civil de Mallorca; entre moltes altres.

L’Informe del GOB “Incineració màxima, l’ombra del negoci” fa un anàlisi exhaustiu al voltant dels interessos privats que s’amaguen rere les intencions d’importar els fems d’altres llocs d’Europa, i deixa pales que tant la ciutadania com el medi ambient en sortiran perjudicats. L’informe repassa l’estat del reciclatge a més d’una desena de pobles i ciutats de l’illa i les polítiques d’externalització de serveis implementades pel Consell de Mallorca. L’informe conclou amb l’exposició de les alternatives del GOB i de la seva aposta per lluitar contra la incineració a nivell local, però també amb un objectiu global: no accelerar el canvi climàtic.

Així, el moviment ecologista sosté que la millor forma d’enfrontar la qüestió dels residus és impulsar una normativa fiscal que redueixi la generació d’aquests (hi ha bons exemples del seu funcionament a l’illa), l’educació ambiental per davant de la publicitat institucional, la implementació de recollides selectives de caràcter integral i, en el cas concret de Mallorca, el tancament de la planta incineradora de Son Reus i la modificació del Pla Directiu Sectorial de Residus Sòlids Urbans.